Indrukwekkende rampenverslaggeving

Als het om rampenverslaggeving gaat, staan de Nederlandse omroepen tegenwoordig hun mannetje. Wat de omroepen, inclusief RTL 4, gisteravond al in luttele uren na de ramp met de Dakota aan feiten, beelden en deskundigen presenteerden, was indrukwekkend. Het nieuwe nieuwsprogramma Netwerk, na het NOS Journaal op Nederland 1, kreeg meteen de kans zijn bestaansrecht ondubbelzinnig te bewijzen, en deed dat naar behoren.

Aan het einde van de treurige avond had je het gevoel helemaal 'bijgepraat' te zijn. Alle scenario's waren doorgesproken, alle mogelijke oorzaken genoemd, het wachten was alleen nog op het definitieve dodencijfer. Dat kregen we kort voor het einde van de laatste uitzending: 32. De enige overlevende bleek ten slotte toch overleden.

Wat in de uitzendingen aangenaam ontbrak, was een geforceerd droevigheidsvertoon, zowel bij de presentatoren en verslaggevers als bij de geraadpleegde deskundigen. Aan de uitzendingen over de rivieroverstromingen van vorig jaar bewaar ik, wat dat betreft, ongunstigere herinneringen. Ook de autoriteiten, minister Borst voorop, probeerden ditmaal niet te excelleren in ongevraagd pathos. Wat alleen onbedoeld komisch werkte, was de om het uur herhaalde mededeling: “De RVD laat weten dat de koningin diep geschokt is”. De RVD bleef toch niet de hele avond aan de koningin vragen of ze nog steeds diep geschokt was?

Wat doe je als omroep met de andere uitzendingen op zo'n avond? Dat kan soms een lastige vraag zijn. RTL 4 besloot het programma 't Is hier fantástisch (Ursul de Geer bezoekt diverse favoriete vakantiebestemmingen) te schrappen. Een wijs besluit, alleen al vanwege de op zo'n avond wat ongelukkige titel.

Op Nederland 2 ging de uitzending van Ajax-Grasshoppers gewoon door. Dood en Spelen, kun je cynisch zeggen, maar wie zou er gebaat zijn geweest bij het annuleren van die uitzending? Nou ja, Ajax misschien.

Wat ik ervan gezien heb, deed mij het ergste vrezen voor de toekomst van Ajax. Een bleek, ongeïnspireerd elftal met simpelweg een gebrek aan klasse. Wie had kunnen voorzien dat zo'n schitterend elftal binnen een half jaar op dit De Graafschap-achtige niveau zou belanden? Nee, het is geen ramp, maar het is wél jammer.

Het zal mij benieuwen of coach Louis van Gaal voldoende stressbestendig is om deze afgang een beetje waardig te begeleiden. De voortekenen zijn voor Ajax niet bemoedigend. In een interview na afloop met Tom Egbers raakte hij opeens in alle staten van opwinding. De verslaggever had hem gevraagd of hij nu 'kritische vragen van supporters' verwachtte.

“Jij stelt de kritische vragen”, schreeuwde Van Gaal, “niet de supporters. Jullie voeden de supporters.” Egbers bleef zich kranig beheersen, maar Van Gaal was bijna niet meer tot bedaren te brengen. “Als je vindt dat ik mijn werk niet goed doe, moet je het zeggen”, fulmineerde hij. En: “Ik heb toch krediet? Moet Van Gaal buitengegooid worden?”

Egbers, die kennelijk geen zin had in een rel, nam tegen het einde gas terug. Daardoor kwam hij niet eens meer toe aan vragen over Van Gaals dubieuze aankoopbeleid. Commentator Hans Kraay had daarover juist tevoren - misschien had Van Gaal dit gehoord - gezegd: “Zo langzamerhand moeten we kritisch kijken naar de aankopen: Babangida, Juan, Santos, het zijn niet overtuigende spelers.”

Het zal niet lang meer duren of Van Gaal zal, blazend als een bedreigde kater, een dergelijk live-interview woedend afbreken en opstappen. Ik verheug me er nu al op.

    • Frits Abrahams