Hulp in minuten op gang; Marine en vissers snel bij vliegtuigwrak

DEN HELDER, 26 SEPT.Om dertien minuten voor vijf gistermiddag meldde gezagvoerder H. Buining van de PH-DDA aan de marinevliegbasis 'De Kooy' bij Den Helder dat hij zijn vliegtuig aan de grond moest zetten.

Een ernstige motorstoring maakte verder vliegen naar Schiphol onmogelijk. Enkele minuten later zag de piloot van een reddingshelikopter, op de terugweg naar de vliegbasis Leeuwarden van een vlucht naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het aluminiumwrak van de DC 3 Dakota op een zandbank onder hem.

Piloot E. van Scherpenzeel van de helikopter zei vanmorgen tegen een verslaggever van Omroep Fryslân: “Wij troffen een Dakota liggend in vlak water. Het zicht was slecht. Het was een heel raar gezicht om zo'n vliegtuig te zien liggen met een vrij groot gat en lichamen die overal in het water dreven.”

Scherpenzeel zag tevens dat er ook al een reddingbootje bij het wrak voer. Onder hem 'hing' een helikopter van de marine. Vanuit de helikopters werd de reddingboot naar een aantal lichamen geleid. Slachtoffers die bij de klap op de zandbank uit het toestel waren geslingerd, zaten nog in hun stoelen.

Kort na de ramp werd één slachtoffer levend uit het water gehaald en overgebracht naar het Gemini-ziekenhuis in Den Helder. Daar bezweek hij later op de avond aan zijn verwondingen. “Voor ons was het op dat moment afwachten. Als de marine-helikopters gewonden zouden gaan vervoeren, moesten wij de coördinatie overnemen. Het bleek al gauw dat er voor de rest alleen maar doden waren”, aldus Scherpenzeel.

Uit zijn relaas wordt duidelijk dat de hulpverlening na de het ongeluk snel op gang is gekomen. Vier helikopters van marine en luchtmacht, boten van vissers, negen boten van de reddingsmaatschappij KNZHRM en van de rijkspolitie werden ingezet bij deze operatie. Later arriveerde ook een duikerteam van de marine om te assisteren bij het uit het wrak halen van de tientallen lichamen. Met een van de vissersboten werden 20 lichamen naar Den Helder gevaren.

Enkele honderden nabestaanden kwamen gisteravond naar het als opvangcentrum ingerichte protestants militair tehuis De Duif in Den Helder. Ze mochten de slachtoffers pas na identificatie zien. De commissaris van de koningin in Noord-Holland, W. van Kemenade en minister E. Borst van Volksgezondheid hebben met enkele nabestaanden gesproken en hun medeleven betuigd. Veel mensen konden en wilden aanvankelijk niet geloven wat er is gebeurd. Koningin Beatrix liet zich volgens de Rijksvoorlichtingsdienst tot na middernacht op de hoogte houden van de gebeurtenissen.

De 53 jaar oude Dakota, opgeknapt door 'luchtvaartgekken' van de Dutch Dakota Association was gisteren gereserveerd door aannemingsbedrijf Ballast Nedam, dat de DDA sponsort. Bij het vertrek van Texel Airport voor de terugreis naar Schiphol was er volgens een woordvoerder niks aan de hand: “Zo'n toestel kijk je natuurlijk altijd na. Hij gaat niet als een speer omhoog, het is geen Boeing. Er is ons niets opgevallen, het was een normaal vertrek zonder problemen.”