Hogersnelheidsfiets

Foto: DEN BOSCH - De hogesnelheidsfiets. Gisteren reden drie fietsers in ruim een half uur van het provinciehuis Den Bosch naar de Technische Universteit Eindhoven. Daar opende de Brabantse commissaris van de koningin F. Houben de tentoonstelling Toekomst over Wegen. Aanvankelijk wilden de drie fietsers gebruik maken van de autosnelweg A2, maar minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) weigerde toestemming omdat het te gevaarlijk zou zijn.

De tocht met de hogesnelheidsfiets is onderdeel van een campagne van de provincie Noord-Brabant, die het aantal fietskilometers met 25 procent wil laten toenemen. Uit onderzoek is gebleken dat in 75 procent van alle verplaatsingen Brabanders de auto nemen. Ruim tweederde van alle ritten gaat over een afstand van maximaal 7,5 kilometer. “Die ritjes zijn bij uitstek geschikt zijn om de fiets te pakken”, aldus Houben.

De luchtdruk van de gisteren getoonde hogesnelheidsfiets is een kwart minder dan van een gewone fiets, waardoor een ongetrainde gebruiker snelheden kan halen van ruim vijftig kilometer per uur. Er moeten dan wel speciale fietspaden komen, zonder kruisingen, met middenbermbeveiliging en een kwalitatief goede wegverharding. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)