Frankrijk wil CL-bank snel privatiseren

PARIJS, 26 SEPT. De Franse regering wil Crédit Lyonnais zo snel mogelijk geheel of gedeeltelijk verkopen aan de privésector. Nadat de Europese Commissie gisteren akkoord was gegaan met de noodsteun van 3,9 miljard francs (1,3 miljard gulden) aan de staatsbank, bleek in Parijs het taboe op privatisering te zijn vervallen.

Jean Arthuis, minister van Financiën, moest erkennen dat er alle reden is voor massale weerstand van de Franse burgers, die inmiddels 2000 francs per persoon (665 gulden) kwijt zijn aan de bodemloos lijkende put van Crédit Lyonnais. De verantwoordelijke politici, hoge ambtenaren en het Franse systeem van staatsinterventie gaan nog steeds vrijuit. De overheid heeft tot nu toe 50 miljard francs moeten stoppen in de bank die door roekeloze expansie in het buitenland en rampzalige beleggingen in film en onroerend goed, al een paar jaar boven het bankroet zweeft.

Die rekening kan oplopen tot 100 miljard.

Tot nog toe was niet alleen sluiting van de bank onbespreekbaar, ook de gedachte dat andere banken CL zouden overnemen was in Parijs anathema. Nu verwelkomt de Franse regering zonder uitstel biedingen op (delen van) het kapitaal van de bank, die zich enkele jaren geleden nog de grootste van Europa noemde. Voor concurrenten tot aankoop gebracht kunnen worden, zal Crédit Lyonnais bevrijd moeten zijn van alle lasten uit het verleden.

De noodsteun waar Parijs met instemming van Brussel toe overgaat houdt in dat de regering CL bevrijdt van een renteverlies van 560 miljoen francs over 1995. En 3 miljard over 1996 op een lening aan CDR, het consortium dat de dubieuze vermogensbestanddelen van de bank beheert.

In een derde reddingsplan, waar concurrentie-commissaris Van Miert zegt hard over te gaan onderhandelen met Parijs, moeten alle overige banden tussen de bank en haar vroegere belangen worden doorgesneden. Dat zal opnieuw geld kosten, en dan moet de resterende bank nog rendabel genoeg worden gemaakt om verkoopbaar te zijn. Een bedrag van 10 miljard francs circuleert. De publicatie van de jaarcijfers van de bank is op verzoek van de raad van commissarissen uitgesteld.

    • Marc Chavannes