Fortis wacht op initiatief rond ASLK

De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis (onder meer Amev, VSB Bank, de Belgische AG) wacht met smart op een signaal van de Belgische Staat over de verkoop van een nieuwe portie aandelen in ASLK-Bank en -Verzekeringen. De Belgische overheid staat op het punt om na eerdere transacties nog eens ongeveer een kwart van ASLK van de hand te doen. Ze is nog voor 49,9 procent eigenaar.

“We kijken met belangstelling naar een initiatief van de Belgische overheid”, aldus een woordvoerder van Fortis in België. “Maar we zijn officieel nog niet benaderd.” Dat er officieuze contacten zijn, wilde hij niet bevestigen. “Dat kan mogelijk zijn, maar ik ben daarvan niet op de hoogte. We hebben geen zicht op de plannen van de overheid, qua timing en inhoud.”

Ook België moet voldoen aan de 3-procentsnorm voor het financieringstekort die aan de lidstaten van de Europese Unie is gesteld om te kunnen toetreden tot de Europese en Monetaire Unie. In 1993 heeft Fortis al een deel van ASLK van de Belgische Staat gekocht. Fortis heeft nu 49,9 procent van de aandelen, maar heeft wat stemrecht betreft een doorslaggevende stem.

De privatiseringscommissie in België bereidt de op stapel staande verkoop voor. Zij moet nog aan het ministerie van Financiën verslag doen. Zeker is dat de transactie van nog eens 24,8 procent twee delen kent. Een deel - 9,8 procent - loopt via een put-optie. “De overheid heeft de kans die 9,8 procent aan Fortis te verkopen. De prijs ligt al vast, maar die ga ik u niet onthullen”, aldus de Fortis-woordvoerder. Op de tweede tranche - 15 procent - heeft Fortis een voorkooprecht, een call. Alleen, in tegenstelling met een echte call, ligt het initiatief in dit geval bij de Belgische Staat. Over de prijs moeten de partijen nog onderhandelen. Plannen om deze 15 procent dit najaar naar de beurs te brengen om zo een hogere prijs te bereiken, lijken moeilijk te verwezenlijken omdat het de komende maanden bepaald niet aan emissies en beurintroducties op de Belgische markt ontbreekt.