Fans van Michael Jackson stellen teleur

AMSTERDAM, 26 sept. Michael Jackson is geland. De Amerikaanse 'King of Pop' die vanaf komend weekend drie uitverkochte concerten geeft in de Amsterdamse Arena stapte gistermiddag, even na half vijf, uit zijn privévliegtuig op Schiphol-Oost. Op het uitgestrekte beton van het vliegveld speelde een draaiorgel 'Op De Amsterdamse Grachten', en stond hem een ontvangstcomité op te wachten van zo'n honderdvijftig fans, een tiental bodyguards en een delegatie van de Nederlandse pers.

Naast Spanje is Nederland het enige Westeuropese land waar Jackson optreedt tijdens zijn wereldtournee.

Zonder het geliefde masker verscheen Jackson bij de uitgang van het vliegtuig. Zijn haar zat verstopt onder een grote zwarte hoed, zijn ogen achter een zwarte zonnebril en van zijn neus is inmiddels weinig meer over. Het enige dat nog zichtbaar is van het gezicht van Michael Jackson is de steeds glimlachende poppenmond met de opmerkelijk rode lippen. Hij stak een hand op ter begroeting, prevelde wat voor zich uit en liep de trap af.

Vervolgens deed Jackson, gekleed in een zwart pak met een livrei-achtig jasje met gouden tressen, een paar stappen in de richting van de juichende fans. Maar na ongeveer een minuut begaf hij zich al naar de gereedstaande limousine en vertrok, de hondervijftig meisjes en jongens met hun bossen bloemen en spandoeken beduusd achterlatend. “Zó kort, dat was in Praag wel anders,” vertellen twee meisjes uit Eindhoven, “daar kwam hij uitgebreid naar ons toe.” Ze logeren bij een vriendin in Den Haag en zullen de komende week iedere dag naar Amsterdam reizen om in de buurt van Jacksons hotel - The Grand in de Amsterdamse binnenstad, waar hij een hele etage heeft gehuurd - te gaan rondhangen. Bovendien gaan ze naar alle drie concerten.

Sophie van negen, fan sinds haar vierde, is met haar moeder uit Zuid Beierland gekomen. Ze draagt een rood skaileren jasje met veel ritsen, een zwarte broek met riemen en grote leren laarzen. Ook zij was al in Praag geweest, waar Jackson zijn op 7 september aan zijn wereldtournee begon. Sophie geeft dapper antwoord op de vragen maar het huilen staat haar nader dan het lachen, zegt haar moeder. De fans zijn of teleurgesteld of boos, of allebei. Niet op Michael, maar op de andere fans. Waarom zijn ze niet allemaal gekomen? Dan hadden ze hier èèn grote, zingende en juichende menigte kunnen vormen. Een meisje staat hardverscheurend te huilen en wordt omhelsd door haar vriendin. Is ze soms verdrietig omdat het allemaal zo snel voorbij was? “Nee, dit was de mooiste gebeurtenis uit mijn hele leven,” snikt ze.

Bij hotel The Grand, waar Jackson na een rondvaart door de grachten arriveerde, hadden zich een uur later zo'n zeshonderd fans verzameld. De opwinding en het gedrang waren zo hevig dat de straten rondom het hotel moesten worden afgezet. Ook hier toonde Jackson zich even aan de menigte, nu wel met stofmasker.

    • Hester Carvalho