Duitse commotie over ziekengeld groot

BREMEN, Tweeduizend personeelsleden van de Duitse autofabrikant Mercedes-Benz in Bremen hebben gisteren een uur lang het werk neergelegd. Daarmee protesteerden zij tegen de korting op hun ziekengeld die het moederconcern Daimler-Benz heeft aangekondigd. Zieke werknemers krijgen 20 procent minder loon.

Daimler-Benz klaagt al jaren over de verslechterde concurrentiepositie van Duitsland, veroorzaakt door onder meer de hoge arbeidskosten. Dat het concern nu gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheden, is volgens het bedrijf niet meer dan logisch. De aangekondigde maatregel heeft bij het grootste industrieconcern van Duitsland betrekking op 220.000 werknemers.

Ook andere grote bedrijven als Siemens, Basf, Mannesmann, Schering en Continental voeren de maatregel op 1 oktober in. Autoproducent Volkswagen en de Preussag-groep betalen hun zieke personeel echter wel het volledige loon uit.

Voorzitter Alfons Graf van de centrale ondernemingsraad van Siemens (200.000 werknemers) sprak gisteren van een keiharde schending van gemaakte CAO-afspraken en kondigde tegenacties aan. De korting op het ziekengeld is een van de vele maatregelen die de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, eerder deze maand goedkeurde. Daarmee wil de regering van bondskanselier Helmut Kohl onder meer de arbeidsmarkt flexibeler maken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een drastische vermindering van de werkloosheid die dit jaar in de grootste economische macht van Europa tot recordhoogte is opgelopen.