Directie en HAL nemen Pearle opticiëns over

SOESTERBERG, 26 SEPT. De directie van de Nederlandse Pearle Holdings wil de Nederlandse optiekketen overnemen van het Amerikaanse Pearle Inc. Zij heeft voor de overname een financiële, risicodragende partner gevonden in HAL Investments. HAL is een investeringsmaatschappij die is ontstaan na verkoop van het cruisebedrijf van de Holland Amerika Lijn.

Pearle heeft in ons land 130 winkels. Er werken 500 mensen. Voor hen zal een overname geen gevolgen hebben. Volgens een woordvoerder van Pearle verandert er weinig bij zijn bedrijf. Dat zal “gewoon doorgroeien, waarbij het aantal nieuwe winkels sterk wordt bepaald door de beschikbaarheid van goede locaties”.

In België zijn ook nog 65 Pearle-winkels op franchisebasis. Partner in België is het grootste detailhandelsconcern van het land, GB Inno BN (GIB Groep).

De Britse eigenaar van Pearle, Grand Metropolitan, is bezig het Amerikaanse concern te verkopen aan Cole National, ook een Amerikaanse onderneming. Het is de bedoeling dat Cole een minderheidsbelang in het Nederlandse bedrijf houdt.

Pearle in Dallas is een grote optiekketen met ongeveer 660 winkels in de VS, Canada, Puerto Rico en de Maagden-eilanden. Cole heeft zijn hoofdkantoor in Cleveland (Ohio). Het bedrijf exploiteert onder meer Cole Vision, die zo'n 1100 optiekwinkels in Amerika heeft, veelal ondergebracht in de warenhuizen van Sears en Montgomery Ward.

De directie van Pearle Holdings zag volgens algemeeen directeur ir. J.F.G. de Groot in de verkoop een unieke kans om een geheel zelfstandig Nederlands bedrijf te creëren dat daardoor veel slagvaardiger op zijn thuismarkten zou kunnen opereren. Pearle levert in Nederland brillen en andere optische produkten tegen prijzen die doorgaans onder het gemiddelde van de concurrenten liggen. Pearle claimt marktleider te zijn in dat middensegment.