Bloeddoping wellicht ook in urine aan te tonen

ROTTERDAM, 26 SEPT. De internationale wielerunie (UCI) is druk doende te onderzoeken of het mogelijk is bloeddoping aan te tonen in urinemonsters. Tot nu toe bleek deze doping alleen aan te tonen via bloedmonsters. Bij de dopingcontrole mag het bloed van de sporters echter niet worden onderzocht. De Canadese professor Brisson leidt het nieuwe onderzoek.

De sportwereld wacht nog altijd op de juiste methode om het hormoon erythropoletine (EPO), dat bij toediening aan het eigen bloed het aantal rode bloedlichaampjes vermeerdert en zodoende de zuurstofopname vergroot, op te sporen. “Als het via de urine lukt, zou dat een doorbraak zijn”, zegt L. Schattenberg, de Nederlandse vice-voorzitter van de medische commissie en lid van de anti-dopingcommissie van de UCI.

“Als deze produkten in voldoende mate aantoonbaar worden, komen ze op de internationale dopinglijst en zullen ze deel gaan uitmaken van de standaardcontrole. In de laatste Ronde van Zwitserland zijn hiertoe proeven genomen. De urine en het bloed van een aantal renners worden anoniem gecontroleerd. Over drie maanden hopen we meer over de resultaten naar buiten te kunnen brengen”, aldus Schattenberg.

De voormalige Duitse wielrenner Uwe Ampler beschuldigde deze week in een televisiedocumentaire de Duitse Telekom-ploeg opnieuw van systematische bloeddoping in het begin van de jaren negentig. Ploegleider Godefroot van Telekom is woedend over Amplers aanhoudende beschuldigingen. “Zijn verwijten slaan nergens op. Ze hebben te maken met een financiële afrekening”, citeert de Belgische krant Het Nieuwsblad vanmorgen.

Volgens Godefroot is Ampler nog altijd ontstemd over een rekening van de Italiaanse arts Conconi die hij in 1992 zelf moest betalen. Godefroot: “Wij werkten toen en nu met de Universiteit van Freiburg. Een betere medische begeleiding is niet denkbaar. Waarom zou ik dan een buitenlandse dokter gaan betalen? Blijkbaar is Ampler er nog altijd op uit via andere kanalen aan zijn geld te komen. De middelen die hij gebruikt hangen mij de strot uit.”

Godefroot ontkent dat dokter Mertens van Telekom de coureur Ampler destijds hormonale preparaten heeft toegediend. “Zijn testosteron-gehalte lag te laag. We hebben via natuurlijke middelen geprobeerd het niveau weer op peil te krijgen. Wat kan ons dan ten laste worden gelegd?”