BIJVERDIENEN

Sinds 1995 mag een student per kalenderjaar maximaal ƒ 15.000,- netto bijverdienen. Zodra een student die grens overschrijdt, moet een formulier, Wijzigingen student (Ws), worden opgestuurd naar de Informatie Beheer Groep in Groningen. De studiebeurs wordt dan met ingang van de volgende maand beëindigd. Enkele lucratieve studentenbaantjes zijn:

Proefkonijn voor medicijntesten. Minimumloon, maar omdat men intern verblijft, wordt dit 'werk' voor 24 uur per dag uitbetaald. Er blijft veel tijd over om te studeren, waarvoor speciale kamers beschikbaar zijn.

Nachtportier in een hotel. Als je geluk hebt, zijn alle gasten vóór middernacht binnen en word je tijdens je slaap niet verder gestoord. 's Ochtends ga je met ƒ 90,- op zak naar huis.

OV-koerier. Spullen wegbrengen of afhalen, met weinig onkosten dankzij de OV-Studentenkaart. Reisorganisaties laten studenten ook visumaanvragen brengen en visa ophalen bij consulaten in Den Haag. Drie uur lezen in trein en tram, ƒ 50,- verdiend.

Inspreken van (erotische) 06-lijnen. Drie gesprekjes van circa vijf minuten op de stewardessen- of schoolmeisjeslijn leveren ƒ 75,- op.

Suppoost in een museum. Betaling verschilt per museum, maar levert in de weekeinden doorgaans een overwerktarief op van ƒ 20,- per uur. Wie geluk heeft, hoeft weinig te doen en kan rustig studeren.

Privé-chauffeur. Diverse student-onderneminkjes bieden chauffeurs aan voor drukbezette managers en dergelijke. Meestal betekent dat: 's ochtends de passagier ophalen, de dag zien door te komen in een vreemde stad en 's avonds laat terug.

Mystery guest. De gast krijgt betaald om in een café of restaurant plaats te nemen en te registreren hoe het personeel zich gedraagt als de baas afwezig is.