Armeens leger drukt rellen de kop in

JEREVAN, 26 SEPT. Armeense veiligheidstroepen hebben het centrum van de hoofdstad Jerevan afgesloten, in reactie op de voortgaande rellen tussen politie en tienduizenden aanhangers van oppositieleider Vazgen Manoekian. De rellen, waarbij tot nu toe volgens de politie zeven gewonden vielen, ontstonden nadat zich bij de verkiezingen van afgelopen zondag een winst aftekende voor de regerende president, Levon Ter-Petrosian.

Volgens de Centrale Kiescommissie kreeg Ter-Petrosian, die Armenië leidt sinds het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet Unie, 52 procent van de stemmen en Manoekian 41 procent. Manoekian, leider van de Nationaal Democratische Unie, heeft de uitslag aangevochten.

Het leger heeft met lichte tanks en met soldaten gewapend met kalashnikovs het Plein van de Republiek afgezet. Het hoofdkwartier van Manoekians NDU is daardoor onbereikbaar geworden. Ook het parlementsgebouw, dat woendag door duizenden betogers werd bestormd, is grondig afgegrendeld. In het gebouw bevindt zich tevens de Centrale Kiescommissie.

Volgens Manoekian is er op grote schaal fraude gepleegd. Hij zei bewijzen te hebben dat hijzelf in werkelijkheid de verkiezingen had gewonnen met 55 tegen 37 procent van de stemmen. Ook onafhankelijke Europese waarnemers meldden ernstige onregelmatigheden.

Minister van binnenlandse zaken Vanik Siradegian noemde de rellen van woensdag, waarbij de politie waarschuwingsschoten loste, “een poging tot een fascistische coup, in opdracht van de leiders van de NDU”. Een NDU-parlementslid beschreef de situatie als “explosief”. Hij voorspelde dat de bevolking “gevaarlijke methodes” zou kiezen als de president bij zijn “frauduleuze overwinning” zou blijven.

President Ter-Petrosian heeft naar aanleiding van de rellen samenscholingen verboden en gezegd dat “provocateurs” gestraft zullen worden. Vandaag werd na een stemming de parlementaire onschendbaarheid van Manoekian en zeven andere parlementsleden opgeheven. (Reuter, AFP, AP)