Amsterdamse beurs lijkt op weg naar record

AMSTERDAM, 26 SEPT.Op de Amsterdamse beurs is het AEX-koersgemiddelde van de 25 belangrijkste aandelen vanmorgen gestegen tot een nieuw tussentijds record. De belangrijkste beursgraadmeter steeg met 2,60 punten tot 573,21. Het oude record (572,50 punten) dateert van 6 juni van dit jaar.

AMSTERDAM Daarmee was de AEX vanmorgen aardig op weg om het oude slotrecord (571,76 punten) te breken, dat eveneens dateert van 6 juni. Het Damrak profiteert nog steeds van het besluit van de Amerikaanse monetaire autoriteiten, gisteren, de rente in de Verenigde Staten niet te verhogen. De obligatiemarkt in Amsterdam was vanmorgen vriendelijk gestemd. De toonaangevende tienjarige staatslening noteerde omstreeks het middaguur een winst van 28 basispunten op 100,62. Het rendement op deze lening, de lange rente, daalde tot 5,91 procent.

Ook elders in Europa deden de beurzen het uitstekend. Het toonaangevende Dax-koersgemiddelde in Frankfurt steeg evenals de AEX tot een nieuw tussentijds record.

Akzo Nobel stond vanmorgen opnieuw sterk in de belangstelling. Gisteren en dinsdag boekte het aandeel al een winst van in totaal 11,10 gulden. Vanmorgen kwam daar nog eens 90 cent bij. DSM was tachtig cent lager op 167 gulden. KNP BT boekte een winst van dertig cent op 41,70 gulden en Océ-van der Grinten steeg met 2,20 gulden tot 178,70.

Ook banken en verzekeraars deden het goed. Het aandeel ABN Amro steeg met 40 cent tot 93,60 gulden. Aegon boekte twee dubbeltjes winst op 84,60 en ING steeg een dubbeltje tot 53,10. Fortis Amev noteerde zes dubbeltjes hoger op 51,30.

Heineken zette het herstel voort. Na forse koersverliezen eerder deze maand krabelt het aandeel weer op. Heineken boekte vanmorgen een winst van 3,30 gulden op 319,30, na gisteren al 7,50 te zijn gestegen.

De dollar is vanmorgen ruim een halve cent hoger geopend op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt vanmorgen een koers van 1,6990 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6925 gulden gisteren. De stijging was een voortzetting van het herstel dat de dollar gisteren in Europa had ingezet.

NEW YORK De effectenbeurs van New York onderging gisteren nauwelijks veranderingen. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde 3,34 punten hoger op 5877,37 punten. In vergelijking met het forse herstel op de Europese beurzen was deze stijging teleurstellend. Gisteren had de Dow al met een verrassende daling gereageerd op het uitblijven van een renteverhoging door de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Nu een renteverhoging achterwege is gebleven, kunnen de beleggers hun aandacht richten op de resultaten uit het Amerikaanse bedrijfsleven over het derde kwartaal. Over niet al te lange tijd komt de stroom van cijfers weer los. Toch is de rente niet geheel naar de achtergrond verdwenen. Velen denken dat de Amerikaanse centrale banken de rente alsnog zullen verhogen na de presidentsverkiezingen in november.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloten de aandelen vanmorgen over een breed front hoger. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen eindigde met een stijging van 110,70 punten op 21.461,37. Dat is een winst van 0,52 procent. Buitenlandse vraag naar fondsen in de halfgeleiderindustrie leverde een forse bijdrage aan de vriendelijke stemming. Toshiba was het meest verhandelde aandeel.