Wielerformatie beschuldigd van bloeddoping

KOPENHAGEN, 25 SEPT. Oud-wielrenner Uwe Ampler beticht de Duitse Telekom-ploeg van systematische bloeddoping in de jaren tot 1994. De Deense televisie zendt vanavond een documentaire uit waarin de oud-coureur zijn beschuldiging uit.

In de uitzending zijn twee documenten te zien waarmee de 31-jarige Duitser in hoger beroep tegen Telekom-ploegleider Godefroot en arts Mertens wil bewijzen, dat hem zonder zijn medeweten het verboden middel EPO is toegediend.

EPO (erythropoletine) is een kunstmatig preparaat dat het aantal rode bloedlichaampjes verhoogt. Bij ondeskundige dosering kan het middel dodelijk zijn. Een eerdere rechtszaak van Ampler tegen Telekom verloor hij in 1995. Godefroot liet gisteren weten sterk te overwegen Ampler wegens smaad voor de rechter te slepen. De beschuldigingen missen volgens hem elke grond.