Vlaamse uitgevers liggen dwars; VNU verliest gevecht om belang VTM

AMSTERDAM, 25 SEPT. VNU is er niet in geslaagd de meerderheid te verwerven in de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Na een door VTM als “fel” omschreven biedingsstrijd, hebben de Vlaamse uitgevers achter VTM het Haarlemse concern de voet dwars gezet.

VNU erkende vanochtend dat het niet gelukt is het aandelenpakket van de Belgian Media Holding (BMH) te kopen. “We beraden ons nu op onze positie binnen VTM”, aldus de woordvoerder. VNU beschikt al over 44,5 procent van de aandelen in het noodlijdende commerciële televisiebedrijf dat in Vlaanderen twee zenders in de lucht heeft. VTM verwacht dit jaar een verlies van 600 miljoen Belgische frank te maken, ongeveer 30 miljoen gulden, zo werd vanochtend bevestigd.

BMH besloot gisteren haar aandelen te verkopen aan de drie andere aandeelhouders waarmee de groep samen de Vlaamse Media Holding mee vormt. Deze holding die beschikt over 55,5 procent van de aandelen in VTM, werd in 1993 juist opgericht om de wassende invloed van VNU binnen de commerciële televisiezender in te dammen. De Vlaamse zakenkrant De Financieel Economische Tijd kopte vanochtend met: “Vlaamse verankering VTM doorstaat eerste test”.

De andere partijen binnen de Vlaamse Media Holding verdelen het belang van 28,8 procent dat BMH (waarin onder meer de Belgische Bank Degroof is vertegenwoordigd) van de hand doet niet gelijkelijk. De Persgroep (uitgever van onder meer het dagblad De Morgen) krijgt 40 procent, terwijl Roularta (met bladen als Knack en Trends) 35 procent verwerft. De kleinere aandeelhouder Concentra (uitgever van het Belang van Limburg) verhoogt zijn invloed binnen de Vlaamse Media Holding van 14,2 naar 25 procent.

Binnen de Vlaamse Media Holding geldt de afspraak dat als een van de deelnemende partijen afstand zou willen doen van aandelen, de andere deelnemers een voorkeursrecht hebben om dat belang te kopen. Volgens woordvoerster E. Vandenabdele van VTM moesten de partners wel evenveel geld op tafel leggen als een buitenstaander die een bod doet, in dit geval VNU. Vandenabdele zegt dat de onderhandeling “een zeer moeizaam verloop” kenden en dat er een “zware biedingsstrijd” heeft plaatsgevonden. VNU wil niet ingaan op het verloop van de onderhandelingen.

De uitgever heeft er de afgelopen weken geen geheim van gemaakt dat ze graag een meerderheid zou verwerven. Dat zou voor VNU een manier zijn om de bestuurlijke impasse waarin VTM verkeert, te doorbreken. “Wij zullen niet onder stoelen of banken steken dat er een managementprobleem is bij VTM”, aldus VNU. De woordvoerder van de uitgever noemt de nieuw ontstane situatie “iets overzichtelijker” omdat er minder partijen in het bestuur van VTM zijn vertegenwoordigd. VNU zal “niet op korte termijn” haar belang in VTM verkopen maar wacht af hoe de nieuwe aandeelhoudersstructuur zal functioneren. “Het wordt natuurlijk heel anders als er besluiten worden genomen, waarmee we het helemaal niet eens zijn”, aldus VNU.

    • Jaco Alberts