Spaanse Russen falen tegen Rusland

ROTTERDAM, 25 SEPT. Langzamerhand neemt Rusland in de schaakolympiade in Jerevan afstand van de achtervolgers. Gisteren won Rusland in de achtste ronde met 2,5-1,5 van Spanje, het enige team dat nog een beetje in de buurt was. Het Spaanse team is zeer versterkt doordat Sjirov, die onlangs tot Spanjaard is genaturaliseerd, nu meespeelt.

Aan het tweede bord zit Illescas, die de wereldtop gelijkwaardig partij kan geven. Het team had nog sterker kunnen zijn als ook Salov was meegekomen, maar die is geen Spaans staatsburger. Nu de emigratie van Russische schakers zo is toegenomen, zijn veel bonden onder het motto 'eigen volk eerst' wat zuiniger geworden met het opstellen van buitenlanders.

Er wordt gemeld dat aan het eerste bord Kasparov maar net ontsnapte aan een nederlaag tegen Sjirov. 'Wereldkampioen schwindelen' werd hij misprijzend genoemd. Over de wereldkampioen wordt altijd veel kwaad gesproken, al meer dan honderd jaar lang. Maar 'zwendelen', het scheppen van kansen in verloren positie, is ook een onderdeel van het wapenarsenaal van de grote schaker. Het is lang niet iedereen gegeven om iemand te bezwendelen als Sjirov, die zelf bijna alles ziet en in Jerevan aan het eerste bord de prachtige score van 6,5 uit 8 heeft.

Rusland heeft nu 23,5 punt uit 32 partijen. De tweede plaats wordt (met 21 punten) gedeeld door Spanje en Bulgarije, dat met 3-1 van Oezbekistan won.

Zo gaat dat met het 'Zwitsers systeem' dat bij de Olympiade wordt toegepast. Met een overwinning op een relatief gemakkelijke tegenstander duik je hoog op in het klassement en dan moet je voor straf tegen de Russen, die je weer kopje onder duwen. Zo makkelijk is Oezbekistan overigens nu ook weer niet. In 1992 in Manila verblufte Oezbekistan de schaakwereld door de bronzen medaille te winnen. Het is een eenmalig succes gebleven.

Nederland blijft goed meedraaien. Het won gisteren met 2,5-1,5 van Zweden en staat nu op de gedeelde achtste plaats met 20 punten.

Aan het eerste bord speelde Jan Timman tegen Ulf Andersson. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Meer dan twintig jaar geleden was het ook al zo. Ze kennen elkaar door en door, Andersson is een paar keer secondant van Timman geweest en ze hebben al vele tientallen keren tegen elkaar gespeeld, partijen die meestal remise werden, maar zwaar bevochten waren. Ook nu. Timman bereikte met wit een gunstig eindspel, maar de verdedigingskunst van Andersson is altijd fabelachtig geweest en hij maakte remise.

Loek van Wely bood tegen Akesson al na twaalf zetten remise aan. Achteraf zei hij dat hij toen al lelijk in de kreukels zat en dat het remise-aanbod zijn enige goede zet was geweest. De schrik voor Nederlands topscorer zit er kennelijk goed in. Akesson nam het aanbod aan.

John van der Wiel, hersteld van een buikloop, won de match door Astrom makkelijk te verslaan. Captain Genna Sosonko, die door ongesteldheid van verschillende teamleden nu al twee keer zichzelf heeft moeten opstellen, maakte remise tegen Persson.

Nog zes ronden. De verschillen tussen de teams zijn klein. Behalve Rusland kan Nederland iedereen nog inhalen. Maar iedereen kan ook Nederland nog inhalen. Een zware nederlaag smijt een team tientallen plaatsen terug in het klassement.

Het Nederlandse vrouwenteam, misschien geïnspireerd door het olympisch motto dat deelnemen belangrijker is dan winnen, liet weten dat het zich ten doel heeft gesteld om een plaats bij de beste twintig te bereiken.

Dit bescheiden doel kwam gisteren iets dichterbij door een 2,5-1,5 overwinning op Australië. Bij de vrouwen staat Georgië bovenaan met 19 punten. China is tweede met 17,5 en Nederland staat ongeveer 25ste met 13 punten.

    • Hans Ree