Rente in de VS tegen verwachting in niet gewijzigd

NEW YORK, 25 SEPT. De Amerikaanse rente blijft onveranderd. De Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, besloot gisteren tegen alle verwachtingen in om de rente ongemoeid te laten.

De pas op de plaats van de 'Fed' na een vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comité van de Fed, kwam als een verrassing voor vriend en vijand. De verwachting was dat de Fed tot een verhoging van 25 basispunten - ofwel een kwartprocent - zou overgaan. Het disconto staat in de Verenigde Staten op 5 procent en de geldmarktrente op 5,25 procent.

President Clinton prees het besluit van de Fed als een bewijs voor weinig kans op inflatie. “Het laat zien dat we een sterke economie hebben zonder inflatie”, zei de president. De Fed komt niet meer bij elkaar vóór 10 december omdat er in de tussentijd verkiezingen zijn.

De economische groei in de Verenigde Staten ligt op ongeveer 3 procent op jaarbasis en de werkloosheid staat met 5,1 procent op het laagste niveau in zeven jaar. Dat is een reden voor bezorgdheid over inflatie, vandaar dat de meeste economen verwachtten dat de Fed de rente preventief zou verhogen.

Vorige week meldde het persbureau Reuter dat er binnen de centrale bank genoeg stemmen waren voor een renteverhoging. Naar verluidt was de Fed zo boos over het uitlekken dat de FBI zou zijn ingeschakeld.

Dat was weer reden om aan te nemen dat de informatie die naar buiten kwam juist was. Kennelijk was dat niet zo, hoewel er economen zijn die geloven dat Alan Greenspan, voorzitter van de Fed, in de contramine is gegaan wegens het lek.

Anderen denken dat de Fed bij de huidige economische groei geen al te groot risico op inflatie voorziet en daarom beide rentestanden ongemoeid liet.

Wall Street was duidelijk in verwarring door de uitkomst van de FOMC-vergadering. De Dow Jones-index steeg eerst vijftig punten, maar daalde later weer zo ver dat ze de dag eindigde met 20 verliespunten.

De obligaties stegen in koers waardoor het rendement daalde. Valutahandelaren, teleurgesteld door het uitblijven van een rentestijging, verkochten hun dollars.

    • Lucas Ligtenberg