Pover Feyenoord met geluk ronde verder

ROTTERDAM, 25 SEPT. Arie Haan is een trainer naar wie je met open mond luistert. Hij kan met een uitgestreken gezicht iets recht praten wat krom is. Zijn ploeg Feyenoord bereikte gisteravond tegen CSKA Moskou met veel geluk de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi (nu 1-1, 1-0 in de eerste wedstrijd), maar daar wilde Haan niet aan. Hij weigerde ook toe te geven dat Feyenoord ondermaats had gespeeld. “Er zat niet meer in, geloof me.”

Wie de tekortkomingen van zijn eigen elftal wil verdoezelen, hemelt de tegenpartij flink op. “Ik heb altijd gezegd dat het een hele goede ploeg is”, zei de stralende Haan over CSKA. “Maar jullie wilden me niet geloven, hè. Misschien heeft de trainer ook weleens gelijk. Die ploeg heeft bijna alles.” In de rest van het toernooi hoeft Feyenoord volgens Haan voor geen ploeg meer bang te zijn. “Veel zwaarder dan CSKA kunnen ze echt niet zijn!”

Dat was te veel eer voor de Russische legerploeg. Maar CSKA heeft zeker een behoorlijk elftal dat het positiespel uitstekend beheerst. Daarmee bracht de ploeg Feyenoord flink in de problemen. De koploper in de eredivisie leek rijp voor uitschakeling. Feyenoord had echter het geluk dat het binnen een kwartier na de Russische voorsprong - kopbal van de vrijstaande Minko na een hoekschop - gelijk kon maken en dat Ed de Goey als in zijn beste dagen twee sublieme reddingen verrichtte. Als beloning kreeg de doelman na afloop bij het verlaten van het veld van zijn trainer een liefdevolle klap voor het hoofd. “Ed was heel goed”, zei Haan simpel.

Ook scheidsrechter Jorge Corroado had wel wat vriendelijke woorden van de Feyenoord-trainer verdiend. Haan leverde echter evenals zijn aanvoerder Koeman alleen maar kritiek op de Portugees. Toch mocht Feyenoord van geluk spreken dat Corroado verzuimde om zowel Ronald Koeman als Henk Fräser in de tweede helft voortijdig naar de kleedkamer te sturen. In kort tijdsbestek ving Koeman tot twee keer toe met zijn beruchte elleboog een tegenstander op. Voor het eerste vergrijp kreeg hij de gele kaart, voor het tweede ten onrechte niet. Slachtoffer Gerassimov moest langdurig verzorgd worden. “Je doet er alles aan om verder te komen en dan ga je weleens te ver”, bekende Koeman die in 1992 met Barcelona op eigen veld werd uitgeschakeld door CSKA.

Fräser, die voor rust geel kreeg voor aanmerkingen op de leiding, mocht blij zijn dat de arbiter niet weer een kaart trok voor de manier waarop hij een kwartier voor tijd één van de twee Brazilianen, invaller Leonidas, aan de zijkant van het veld afstopte. Dat ging veel te ruw, maar Fräser mocht op het veld blijven. Zonder Koeman of Fräser zou Feyenoord in de slotfase het slotoffensief van CSKA misschien niet hebben overleefd. De twee hielden het hoofd koel in de chaos die af en toe ontstond voor het doel van De Goey.

CSKA kreeg vlak voor het einde een laatste mogelijkheid. Fräser duwde daarbij Gerassimov weg. Het was overdreven om daar voor te fluiten. Maar aangezien Corroado dat wel deed, had hij een strafschop moeten geven, omdat het voorval duidelijk binnen het zestien-metergebied plaatsvond. De arbiter legde de bal buiten de lijn neer. De vrije trap strandde in de muur. Eindstand 1-1.

Arie Haan sprak met geen woord over alle meevallers. Dat de trainer opgelucht was na het bereiken van de volgende ronde viel te begrijpen. Dat hij niet gewoon toegaf dat zijn ploeg door het oog van de naald was gekropen, deed vreemd aan en was onnodig. Binnenkort is iedereen toch vergeten hoe Feyenoord de volgende ronde heeft bereikt. De van de successen smullende rood-witte aanhang had daar trouwens maling aan gezien het feest dat werd gevierd in de met 24.000 toeschouwers behoorlijk gevulde Kuip.

Kees van Wonderen had minder moeite met de waarheid dan zijn trainer. “Het liep gewoon niet bij ons”, zei de eerlijke middenvelder. Hij maakte in de eerste wedstrijd in Moskou het enige doelpunt en zorgde gisteravond ook voor de verlossende gelijkmaker. De Russische keeper Tiapoesjkin stompte de bal na een schot van invaller Vos precies voor het hoofd van Van Wonderen. “Ik was even bang dat de bal te hoog was en op de lat zou gaan. Er zat veel effect aan”, zei de debutant in het internationale voetbal. “We mogen echt dolblij zijn met deze 1-1.”

Misschien heeft Feyenoord wel een goede kans landskampioen en UEFA-Cupwinnaar te worden. Wie zo de wind mee heeft als de Rotterdamse club, kan ver komen. “Hoe lang houden we dit nog vol”, vroeg aanvaller Gaston Taument zich na de wedstrijd tegen CSKA wel af. Dat weet niemand, zelfs Haan niet. Daarom zette Taument maar meteen in op een Italiaanse club als de volgende tegenstander, Inter of AS Roma. “Daar zou ik graag een keer tegen spelen. Het zijn hele sterke ploegen. Maar wie weet, hè.”

    • Hans Klippus