Parijs mag Crédit Lyonnais steunen

PARIJS, 25 SEPT. Crédit Lyonnais krijgt 3,9 miljard francs (1,3 miljard gulden) directe staatssteun om in 1996 geen verlies te lijden. De Europese Commissie heeft vanochtend besloten dat het geen bezwaar maakt tegen de steun van de Franse regering voor Crédit Lyonnais. Wel zal een onderzoek worden gestart naar de staatssteun.

Hierna moeten de bank, de Franse overheid en de Europese Commissie het snel eens zien te worden over de verdere voorwaarden voor een nieuwe kapitaalinjectie die privatisering mogelijk maakt.

Tegen die onoverzichtelijke achtergrond is de bijeenkomst van de raad van commissarissen van de noodlijdende staatsbank Crédit Lyonnais op het laatste moment uitgesteld. De vergadering, die morgen de halfjaarcijfers zou vaststellen, is verschoven naar volgende week donderdag. Eerst moet het tweede reddingsplan worden gered, en daarna volgt een derde reddingsplan. Zo hoog is de nood gestegen bij het ongelukkige symbool van Frankrijks staatsbemoeienis in de banksector. In 1995 ging de Europese Commissie akkoord met een tweede reddingsplan, op voorwaarde dat CL de helft van haar Europese netwerk zou opgeven. De Nederlandse dochter werd toen onder andere verkocht. Hoewel in Brussel maandagavond laat pas details over de nu voorgenomen maatregelen binnenkwamen uit Parijs, hoopt het Franse ministerie van Financiën dat de Europese Commissie vandaag goedkeuring hecht aan het noodverband van 3,9 miljard francs. Dat dient om een essentiële weeffout van het tweede reddingsplan ongedaan te maken. Volgens dat plan kocht een speciaal gecreëerd bestuursorgaan de 135 miljard francs aan dubieuze commerciële deelnemingen waar de vorige directie van CL zich in had verstrikt. Dat bestuurslichaam deed die aankoop met geld dat het leende van de moederbank. Het drama schuilt in de vastgestelde rente: 85 procent van de geldmarktrente (nu neerkomend op 3 procent), terwijl CL er zelf 7 procent voor betaalde. Dat verschil bevatte een element van straf voor de bank die in de jaren '80 de grootste van de wereld wilde worden. Het verlies op deze rente is extra groot geworden door de destijds niet voorziene rentedalingen van de afgelopen tijd. Zonder de acute hulp van de staat zou CL over het eerste halfjaar 1996 al een verlies van vele honderden miljoenen francs moeten melden. Over het hele jaar zou het gat op 2 à 3 miljard uitkomen. De gewone bankzaken zijn ook nauwelijks rendabel.

Als Brussel het noodverband accepteert zal de Commissie naar verwachting extra streng kijken naar het complete derde reddingsplan. Gesproken wordt over een nieuwe injectie van 10 miljard francs.

Algehele afstoting van de buitenlandse belangen zal tot nieuwe verliezen lijden.

    • Marc Chavannes