Opstand Koerden in gevangenis Oost-Turkije

DIYARBAKIR, 25 SEPT. Bij een opstand in de gevangenis van Diyarbakir, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, zijn gisteren zeker elf doden en 17 gewonden gevallen. Acht van de doden zijn aanhangers van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Volgens een woordvoerder van een Turkse mensenrechtengroep zijn zij om het leven gekomen als gevolg van zware slagen met stokken of geweerlopen, maar er zijn ook berichten dat ze het slachtoffer zijn geworden van door gedetineerden aangestoken branden.

De gewelddadigheden braken uit toen gedetineerden weigerden de verplaatsing toe te staan van 14 medegevangenen. Volgens hen was de maatregel in strijd met een reeks beloften van de autoriteiten waarmee in juli een eind kwam aan een landelijke hongerstaking van gedetineerden. Bij deze hongerstaking, georganiseerd door ultra-linkse gedetineerden uit protest tegen de slechte omstandigheden in de gevangenissen, kwamen twaalf gevangenen om het leven. De pro-Koerdische krant Demokrasi waarschuwde gisteren dat vrijdag een nieuwe hongerstaking gaat beginnen. (Reuter, AFP, AP)