Nog één keer heel dicht bij Kurt Cobain

Nirvana: From The Muddy Banks Of The Wishkah (Geffen 25 105).

Alsof de dodenwake voor Kurt Cobain nog eens over moest worden gedaan. Zo devoot knielden de fans van Nirvana voor het videoscherm in Paradiso, waar gisteravond de langverwachte live-cd From The Muddy Banks Of The Wishkah in première ging. Het was een curieuze vertoning, want vlak boven het podium van de Amsterdamse poptempel werden concertbeelden getoond die vijf jaar geleden op precies dezelfde plek waren gefilmd. Vier van de zeventien nummers op het live-album zijn afkomstig van het gedenkwaardige nachtconcert dat Nirvana op 25 november 1991 in Paradiso gaf. De VPRO legde het vast en de geluidsopnamen blijken van uitzonderlijke kwaliteit.

Al direct na de zelfmoord van zanger en gitarist Kurt Cobain in april '94 opperden bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl dat er een cd met live-hoogtepunten moest komen. Om niet de indruk te wekken dat ze een slaatje slaan uit de dood van hun vriend, lieten ze het plan ruim twee jaar rusten. Het album bestrijkt de periode tussen 1989, toen het nog onbekende drietal toerde in het voorprogramma van Tad, en januari 1994 bij een stadionconcert in Seattle.

Enkele bewonderaars nestelden zich onder het videoscherm, alsof ze op die manier nog één keer dicht bij Kurt Cobain konden zijn. Ondanks de heftige muziek die uit de podiuminstallatie knetterde, bleef het verrassend rustig, terwijl op het scherm de stagedivers door de lucht vlogen. Tekstflarden als 'Love you so much it makes me sick' leenden zich om een traan weg te pinken bij dia's van de eewige jonge Cobain, de James Dean van de jaren negentig.

Na precies 54 minuten en drie seconden was de presentatie voorbij en stroomde de zaal leeg langs de kraam van War Child, de organisatie die de opbrengst van een krap uurtje ingeblikte muziek naar de kinderen van Bosnië door mag sluizen.

    • Jan Vollaard