'Nederlanders onterecht in cel na fout CRI'

ROTTERDAM, 25 SEPT. Drie Nederlanders zitten sinds juni 1995 in Tsjechië in hechtenis doordat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) verkeerde informatie naar dat land heeft gestuurd. Dit zegt de Rotterdamse advocaat van een van de gedetineerden, I.N. Weski.

De drie werden in de buurt van Praag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de produktie van xtc. De Tsjechische autoriteiten verzochten de CRI om gegevens van de verdachten. Vervolgens meldde Interpol Nederland op grond van onderzoek van de CRI dat een van de verdachten een veroordeling ter zake van overtreding van de Opiumwet achter de rug had. “De zogenaamde drugsveroordeling heeft bij het verlengen van het voorarrest steeds een belangrijke rol gespeeld”, aldus Weski. Omdat haar cliënt de aantijging bleef ontkennen, vroeg Weski de Tsjechische justitiële autoriteiten vingerafdrukken van de man naar Nederland te sturen. Die pogingen mislukten.

De fout van de CRI werd ontdekt toen de vrouw van de verdachte samen met de Tsjechische advocaat vingerafdrukken van de verdachte had genomen. De CRI onderzocht de vingerafdrukken en meldde vorige week schriftelijk aan de advocaat dat “bij vergelijking is geconstateerd dat er geen vingerafdrukken in het bestand zijn aangetroffen die identiek zijn aan de vingerafdrukken die werden toegezonden”.

Volgens Weski is het niet de eerste keer dat de CRI zich schuldig maakt aan “slordigheden”. Zij verwijst naar “een immense hasjzaak” in Marokko. Daar is naar haar zeggen eveneens een Nederlander door een persoonsverwisseling in hechtenis genomen. “Mijn cliënt wordt verweten zaken met iemand te hebben gedaan die was veroordeeld. Daardoor gingen opeens alle zaken van mijn cliënt in de ogen van justitie niet over roerende of onroerende goederen, maar over drugs. Maar de man met wie mijn cliënt zaken deed, is nooit veroordeeld.”

Een woordvoerder van de CRI zegt dat de Tsjechische zaak op dit moment in onderzoek is.