Lebed ontkent dreigen met sancties

MOSKOU, 25 SEPT. Rusland dreigt niet met economische sancties als de NAVO zich uitbreidt met Oosteuropese landen en Aleksandr Lebed heeft dat ook nooit gesuggereerd. Dat is in Moskou gezegd na de publicatie van een vraaggesprek met Lebed in de Britse krant The Daily Telegraph, dat gisteren in het Westen veel stof heeft doen opwaaien.

In het vraaggesprek veroordeelde Lebed de voorgenomen NAVO-expansie als de vorming van een 'Vierde Rijk'. “Laat er geen misverstand over bestaan: Duitse en Amerikaanse industriële belangen in Rusland zullen direct te lijden hebben als gevolg van deze uitbreidingsplannen”, zo werd de man geciteerd die geldt als potentiële opvolger van president Jeltsin.

In een reactie tegenover het persbureau Itar-Tass zei vice-premier Aleksej Bolsjakov, de eerste plaatsvervanger van premier Tsjernomyrdin, dat “de introductie van economische sancties op dit moment niet op de agenda van de regering staat”. De staf van Lebed meldde zelfs dat “Lebed geen vraaggesprek heeft gegeven aan deze dame. En de citaten die in het artikel voorkomen hebben niets te maken met wat Aleksandr Ivanovitsj Lebed heeft gezegd tegen journalisten.”

De 'dame' op wie Lebeds staf doelt is Carey Schofield, een Britse freelance journaliste die zich specialiseert in militaire aangelegenheden. Schofield heeft een boek geschreven over de Russische strijdkrachten en heeft Lebed al herhaaldelijk ondervraagd. “Wij zijn verbaasd over de reactie van Lebeds staf. Het vraaggesprek heeft plaatsgevonden. Wij blijven bij ons verhaal”, zo liet hoofdredacteur Charles Moore gisteren weten. Bij The Daily Telegraph wordt echter niet uitgesloten dat Lebeds persdienst niet van het vraaggesprek op de hoogte was.

Lebed, die bekend staat om zijn robuust taalgebruik, heeft de afgelopen maanden al vaker dingen gezegd die hij later weer introk. In het algemeen worden politici in Rusland minder op hun woorden gewogen dan in het Westen. De Russische media hebben geen aandacht besteed aan het gewraakte vraaggesprek.

In een ander gisteren gepubliceerd vraaggesprek, met een Russisch blad, waarschuwde Lebed voor muiterij in het leger, komende herfst, als er niets gedaan wordt aan de geldkrapte bij de strijdkrachten.