Justitie Luik berispt procureur Bourlet

BRUSSEL, 25 SEPT. Procureur Bourlet van Neufchâteau, die het onderzoek leidt naar de bende rond kinderontvoerder Marc Dutroux, is gisteren op het matje geroepen door de Luikse procureur-generaal Thily. Over de inhoud van het ruim twee uur durende onderhoud werden geen uitspraken gedaan.

Vermoed wordt dat Bourlet op de vingers is getikt wegens een interview waarin hij kritiek leverde op twee rapporten over het onderzoek naar de verdwenen meisjes, die werden opgesteld door Thily en door oud-procureur Velu van het Hof van Cassatie. Uit die rapporten blijkt dat vooral de rijkswacht grote fouten zou hebben gemaakt. Bourlet nam in het interview de rijkswacht in bescherming.

Minister De Clerck van Justitie wil voorlopig geen reactie geven. Eerder deze week verklaarde hij nog “geen enkel probleem” te hebben met wat Bourlet in het interview had gezegd. In de Belgische media wordt verontwaardigd gereageerd op de vermoedelijke berisping van Bourlet, die bij het publiek juist veel vertrouwen geniet omdat hij resultaten boekt in het onderzoek naar de verdwenen meisjes. Het parket van Neufchâteau heeft overigens al jaren een slechte verhouding met het parket van Luik. In 1994 werd een onderzoek naar aandelenzwendel die mogelijk verband houdt met de moord op de Luikse socialist André Cools, van Neufchâteau overgeheveld naar Luik.

Hoofdverdachte Marc Dutroux is gisteren officieel in beschuldiging gesteld voor de moord op zijn handlanger Bernard Weinstein. Dutroux had een maand geleden al toegegeven dat hij Weinstein had verdoofd en levend begraven. Mogelijk was Weinstein een tipgever van justitie en vermoordde Dutroux hem uit wraak. In de gevangenis van Aarlen, waar Dutroux zit opgesloten, wordt gewerkt aan een speciale cel met onder meer gecapitonneerde wanden, die moet voorkomen dat de kinderontvoerder zelfmoord pleegt. Volgens zijn advocaat staat Dutroux aan de rand van een depressie.

In Noord-Frankrijk is een man aangehouden die mogelijk te maken heeft met de ontvoering vorige week van twee meisjes uit het Waalse Bouillon. De meisjes, van dertien en vijftien jaar, verklaarden dat ze in een auto werden gesleurd en daarna zijn verdoofd. Ze zouden nog dezelfde nacht slapend zijn achtergelaten langs de weg.