Ivens Award gaat meer opleveren

AMSTERDAM, 25 SEPT. Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) verhoogt het prijzengeld van de Joris Ivens Award voor de beste documentairemaker van 10.000 tot 25.000 gulden. De organisatie hoopt dat de onderscheiding door het hogere geldbedrag aan prestige wint. Nieuw is ook het geldbedrag van 10.000 gulden dat is verbonden aan de publieksprijs en voor het eerst zal een internationale persprijs door filmjournalisten worden toegekend.

De NPS reikt voor de tweede keer de Zilveren Wolf uit aan de beste televisiedocumentaire.

De negende editie van het festival, vooral gewijd aan films uit de Noordse landen, vindt plaats van 28 november en tot en met 6 december. Bij de komende aflevering kan aanzienlijk meer publiek komen kijken doordat er meer zalen beschikbaar zijn. Speciale aandacht is er voor regisseurs uit ontwikkelingslanden. Tien relatief onbekende internationale archieven tonen hun “ongepolijste juwelen”. Jan Vrijman, filmer en journalist, stelt de toptien van zijn favoriete films samen.