Heineken boekt forse winst op hogere beurs

AMSTERDAM, 25 SEPT. Het onverwacht uitblijven van een renteverhoging in de Verenigde Staten stuwde de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen op. Het AEX-koersgemiddelde noteerde rondom het middaguur 4,19 punten hoger op 568,16 punten.

AMSTERDAM Goede stijgers waren Heineken en Akzo Nobel. Heineken boekt herstel na de dramatische terugval van twee weken geleden. Het aandeel klom een tientje tot 318,50 gulden. Akzo Nobel profiteerde opnieuw van berichten over het nieuwe anti-depressivum dat het op de markt brengt. Het aandeel steeg met 4,80 gulden tot 203,70 gulden. Philips is de laatste weken de topper op de beursvloer. Het fonds, waar topman Timmer wordt opgevolgd door Boonstra, staat sterk in de belangstelling. Boonstra lijkt goed te liggen bij beleggers. De koers van het aandeel steeg vanmorgen met een gulden tot 61,60. Ook KLM deed het goed en boekte een winst van 1,10 gulden op 44,40 gulden.

Ook elders in Europa was de stemming positief. Zo boekten de indices in Londen, Parijs en Frankfurt winsten van meer dan tien punten. De positieve stemming in Europa was opmerkelijk, omdat de Dow Jones op Wall Street gisteren lager is gesloten. “Europa heeft de smaak te pakken. De beurzen zijn op hun hoogste punt of gaan weer in die richting. Wie wil kopen moet nu toeslaan”, meent een handelaar.

De positieve stemming in Europa was opmerkelijk, omdat de Dow Jones op Wall Street lager was gesloten. “Europa heeft de smaak te pakken. De beurzen zijn op hun hoogste punt of gaan weer in die richting. Wie wil kopen moet nu toeslaan”, analyseerde een handelaar.

Het uitblijven van een renteverhoging in de Verenigde Staten heeft de koers van de dollar vanmorgen naar beneden geduwd. Kort na opening van de handel noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam een koers van 1,6890 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6965 gisteren.

De daling volgde op de bijeenkomst van het bestuur van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve Board. Het besluit de rente niet op te trekken kwam voor tal van marktspelers als een verrassing. Zij hielden ernstig rekening met een stijging met een kwart procentpunt. Die verhoging zou nodig zijn om het dreigende inflatiegevaar in de robuust groeiende economie van de VS te temperen.

NEW YORK Het uitblijven van een renteverhoging in de Verenigde Staten miste zijn uitwerking op de effectenbeurs van New York niet. De Dow Jones-index schoot meer dan dertig punten omhoog. Maar tegen het sluiten van de markt was de winst verdwenen. De Dow Jones sloot 20,71 punten lager op 5874,03.

Veel beleggers hadden zich ingedekt tegen een onwelkome renteverhoging door stukken in te kopen. Toen de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale banken alles bij het oude lieten, deden zij die stukken weer van de hand. Bij actieve handel verwisselden 456 miljoen aandelen van eigenaar.

Een lichte verhoging van 0,25 procent van het daggeldtarief tot 5,5 procent leek ophanden na berichten dat de 'Fed' in meerderheid daarvoor opteerde. Meestal laten de centrale banken vlak voor verkiezingen de rente ongemoeid.

TOKIO Op de beurs van Japan waren technologiefondsen, met name NEC en Fujitsu, in trek. De aandacht voor deze sector leidde uiteindelijk tot een stijging van de Nikkei-index met 178,68 punten. De slotstand kwam daarmee vanmorgen uit op 21.350,67.