'Gepraat daarover doet pijn'; Tsjernomyrdin sluit aftreden van Jeltsin uit

MOSKOU, 25 SEPT. De Russische premier, Tsjernomyrdin, acht het 'uitgesloten' dat president Boris Jeltsin om gezondheidsredenen aftreedt. “Gepraat daarover doet me pijn, vind ik onacceptabel. Zoiets is hoe dan ook op dit moment uitgesloten”, zei hij gisteren na een gesprek met de president.

Beelden van de ontmoeting in het ziekenhuis waren op de Russische televisie te zien en toonden een stijf bewegende president. De ontmoeting duurde veertig minuten. Wat de twee bespraken bleef onduidelijk door de manier waarop de opnamen waren gemonteerd.

De premier heeft een aantal taken van de president overgenomen sinds deze op 5 september zelf bekendmaakte dat hij een hartoperatie moet ondergaan.

Volgens de Russische grondwet moet de premier het presidentschap waarnemen als de president langere tijd niet in staat is zijn functie uit te oefenen. Hij moet dan binnen drie maanden nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven. Maar hoe lang 'langere tijd' is en hoe moet worden vastgesteld dat de president zijn taken niet kan uitvoeren bepaalt de grondwet niet.

Niet bekend

Afgelopen weekeinde had de hartchirurg gesuggereerd dat de aanvankelijk voor eind deze maand geplande operatie wellicht zou worden uitgesteld en misschien zelfs helemaal niet zou doorgaan. De communistische oppositie zei vervolgens dat als Jeltsin te zwak zou zijn om te worden geopereeerd, hij zijn functie zou moeten neerleggen.

De woordvoerder van Jeltsin, Sergej Jastrzjembski, onderstreepte gisteren dat de president vanuit het ziekenhuis zijn functie nog steeds vervult. “Elke dag wordt er een dik pak documenten die zijn aandacht vereisen uit het Kremlin bezorgd. Afhankelijk van de urgentie van de specifieke problemen bevat het pakket tussen de twintig en zeventig documenten.” De president zou er een half uur tot tweeëneenhalf uur aan werken.