Duitse agressie imponeert Roda niet meer

KERKRADE, 25 SEPT. Europees voetbal op een dinsdagmiddag, is dat vreemd? In deze dagen van een overdaad aan televisievoetbal is er weinig meer om zich over te verwonderen. Zelfs op een tijdstip waarop waarschijnlijk het merendeel van de voetballiefhebbers naar school, kantoor of de fabriek is, wordt tegenwoordig een wedstrijd in het toernooi om de UEFA Cup gespeeld. Domweg omdat de betrokken club, in dit geval Roda JC, daarvan op basis van tv-rechten een miljoen gulden (inclusief reclame-inkomsten) rijker wordt.

De Limburgse club was dankbaar ingegaan op het aanbod van een Duitse televisie-maatschappij om de wedstrijd van de dinsdagavond naar de dinsdagmiddag te verplaatsen. Roda was daardoor tegelijk verlost van het probleem dat supporters van het bezoekende Schalke 04 tijdens de return van het UEFA-Cupduel dreigden te veroorzaken. De populaire Duitse club uit het naburige Gelsenkirchen sleept steevast minimaal tienduizend supporters achter zich aan. En voor het uitduel tegen Roda wensten twintigduizend aanhangers de reis naar Nederland mee te maken. Stadion Kaalheide in Kerkrade is echter niet berekend op een dergelijk massale toeloop.

Mede om zoveel mogelijk winst te halen uit zijn Europese avontuur ondernam het Roda-bestuur pogingen de wedstrijd te verplaatsen naar Eindhoven of Nijmegen, waar de respectieve stadions meer toeschouwers kunnen bevatten. Roda stuitte echter op bezwaren van de destreffende politie, die geen manschappen ter beschikking kon stellen om de veiligheid te garanderen. Twintigduizend Duitse voetbalsupporters heeft geen enkele gemeente in Nederland immers graag op bezoek. Nadat verschillende tijdstippen waren overwogen, kwam de Duitse televisie, die dezer dagen liefst zeven Duitse clubs tijdens de Europese toernooien wil volgen, met de lucratieve oplossing.

En zo speelde Roda gisteren op Kaalheide in Kerkrade voor nog geen achtduizend toeschouwers zijn tweede wedstrijd tegen Schalke in de eerste ronde van de UEFA Cup. Ongeveer tweeduizend Duitse fans waren nog de grens overgetrokken om de populaire club te volgen. Een deel daarvan bestond uit opportunisten die hoopten alsnog toegang te krijgen, maar vergeefs op het streng beveiligde Kaalheide aanklopten. Hoewel de Duitse aanhang in de minderheid was, maakte ze nog zoveel lawaai dat het er veel van weg had dat Roda evenals twee weken geleden een uitwedstrijd speelde. Het uitbundig vertoon van de Duitsers stak schril af tegen de aanmoedigingen van de Limburgers. Waarschijnlijk zat een aanzienlijk percentage van de Limburgse voetballiefhebbers voor de televisie of waren ze aan het werk. Na de 3-0 nederlaag in Gelsenkirchen van Roda zal daarnaast weinig hoop hebben geleefd in de Limburgse harten.

In het donkere zuiden waren gistermiddag zelfs de lichten ontstoken. Van de magische krachten die van een lichtwedstrijd in de avond uitgaan, was weinig te merken. Groots voetbal viel er niet te genieten. Hooguit de inzet en de aanvalslust van Roda gaven aanleiding tot opwinding op de tribune. De kansloze 3-0 nederlaag in het eerste duel wilde de Limburgse ploeg koste wat kost ongedaan maken. Zoals ze destijds overweldigd waren, dat zou ze niet nog een keer overkomen. Want wie een trainer als Huub Stevens heeft laat zich niet kleineren. Die wil wraak, vechten desnoods tot de dood erop volgt. Stevens duldt geen halfwassen voetballers.

Aan de lijn geeft Stevens aan hoe hij wil dat er gespeeld wordt, vurig en opzwepend. En wanneer Stevens zwijgt, neemt zijn assistent Eddy Achterberg het van hem over. Het is aangrijpend en ook vermakelijk te zien hoe het duo zijn elftal coacht en hoe gehoorzaam de spelers op het verbale geweld reageren. Alleen wil de scheidsrechter zich weleens storen aan deze bijzondere vorm van communicatie. De Hongaar Sandor Puhl, een van 's werelds beste arbiters die nog de WK-finale in 1994 leidde, is niet gediend van protesterende, klagende en schreeuwende coaches en voetballers. Menige Roda-speler gaf hij dat dan ook te verstaan. Assistent-trainer Achterberg werd zelfs naar de tribune verbannen wegens opruiende taal. Ten onrechte, meenden Stevens en zijn assistent.

Zo was het een levendige wedstrijd, waarin Schalke (zonder spits Youri Mulder) zich bediende van harde ingrepen en snel counter-voetbal. Roda viel tomeloos aan en bracht de Duitsers zelfs uit hun evenwicht. Twee weken geleden hadden de spelers zich nog laten overweldigen door de Duitse sfeer en de Duitse agressie. Nu waren ze niet bang meer voor Duitsers. Het rijpingsproces was na de kansloze nederlaag in Gelsenkirchen begonnen. Op een regenachtige middag lieten de Roda-voetballers zien dat ze in korte tijd veel hadden geleerd. Helaas waren er maar weinig mensen getuige van. Maar wat wil men ook op een dinsdagmiddag?

    • Guus van Holland