Dreiging mini-camera in klas

ROTTERDAM, 25 SEPT. Met ingang van volgende week kunnen scholieren met een verborgen camera wangedrag van hun leraar en medeleerlingen filmen. De Rotterdamse stichting Class Youth Information zal de 'spycam' ter grootte van een wijsvinger verhuren. De grootste onderwijsvakbond ABOP-NGL heeft inmiddels gedreigd naar de rechter te stappen als leerlingen de camera op school gebruiken.

De bond spreekt van “een achterbaks en onsmakelijk initiatief”, dat het schoolklimaat zal verpesten.

De Rotterdamse stichting acht echter de tijd rijp om “buiten verlammende platforms om” de rechten van individuele scholieren veilig te stellen. Het pispaaltje van de klas kan met de camerabeelden de schoolleiding overtuigen van zijn gelijk, illustreert woorvoerder Clément Moe (27), evenals een scholier die stelselmatig door een klasgenoot wordt afgeperst. “Ken je het programma Breekijzer van Pieter Storms? Dat is ons voorbeeld. Alleen met een camera haal je in deze informatiemaatschappij effectief en snel je gelijk.”

De stichting die sinds twee jaar “met informatie, educatie en amusement opkomt voor jongeren”, zal de spycam verhuren tegen een vergoeding van enkele tientjes per uur. De camera wordt aangeprezen op posters met de tekst: Mishandeld? Vanaf nu kan heel Nederland het zien. Om misbruik zoveel mogelijk te voorkomen moeten huurders zich legitimeren en een contract ondertekenen, waarin uitdrukkelijk wordt gewaarschuwd dat “de camera tegen je gebruikt kan worden”. Moe rekent op een grote toeloop, tientallen “klanten” hebben zich al telefonisch gemeld.

De stichting is zich ervan bewust dat heimelijke filmbeelden de broze relatie tussen leraar en leerling onder druk zetten, maar rekent erop dat leerlingen pas gaan filmen als praten niet meer helpt. Daarvan is de onderwijsvakbond niet overtuigd. Zij vreest voor een andere relatie tussen leraar en leerling. De autoriteit van de leraar wordt ingeruild voor macht van de leerling. “Dit is zeer kwalijk”, aldus een woordvoerder. “Ik roep de stichting op: keer op je schreden terug, anders gaan we naar de rechter.” Ook staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) is tegen het gebruik van vingercamera's op school.