De tranen van een manga-moordenaar

Crying Freeman. Regie: Christophe Gans. Met: Mark Dacascos, Julie Condra Douglas, Rae Dawn Chong, Tchéky Karyo. In 11 theaters.

De regisseur Christophe Gans en de producent Samuel Hadida (beiden eerder betrokken bij het drieluik naar H.P. Lovecrafts Necronomicon) mogen dan de Franse nationaliteit dragen en de locaties mogen dan Canadees zijn, het zwaarste stempel op de internationale produktie Crying Freeman wordt gedrukt door de Japanse oorsprong van de eraan ten grondslag liggende strip van Kazuo Koike en Ryoichi Ikegami. De gedachtewereld en stijl van de vormgeving ademen de glossy kitsch van een mystieke, absurde en gewelddadige 'manga'.

Dat wil ook zeggen dat de positieve waardering van Crying Freeman strikt voorbehouden lijkt aan de postmoderne liefhebbers van het gestileerde antirealisme uit deze school. Wie er geen moeite mee heeft dat de hoofdpersoon Yo (Mark Dacascos) een op afstand door een Chinese sekte geprogrammeerde beroepsmoordenaar is, die ondanks zijn mechanische werkwijze steevast hete tranen plengt bij elk slachtoffer, zal ongetwijfeld ook geïmponeerd zijn door de choreografie van de gevechten en de geëxalteerde esthetiek van cameravoering en kleurgebruik. Voor relatieve nieuwelingen op dit terrein resteert slechts verbazing.

    • Hans Beerekamp