'Conflict mag niet escaleren'

TOKIO/HONGKONG, 25 SEPT. Japan en China zijn overeengekomen hun conflict over de Diaoyu- of Senkaku-eilanden “in kalmte” te bespreken. Dat is gezegd na afloop van een 40 minuten durende ontmoeting in New York tussen de Japanse minister van buitenlandse zaken, Yukohiko Ikeda, en zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen.

Zowel Japan als China houdt vast aan de souvereiniteit over de eilanden, maar beide landen willen polarisatie vermijden. Minister Ikeda herhaalde dat zijn regering niets van doen heeft met de in China, Taiwan en Hongkong fel bekritiseerde expeditie die rechtse Japanse nationalisten onlangs naar de eilandengroep hebben ondernomen. De Chinese minister Qian zei evenwel te betreuren dat de regering in Tokio niets heeft gedaan om de provocerende acties te voorkomen. Minister Qian zei ook dat tijd nodig is om tot een vergelijk te komen.

Intussen is vanochtend vanuit Hongkong opnieuw een schip vertrokken richting de eilandengroep, met aan boord actievoerders die de door de Japanse nationalisten gebouwde vuurtoren willen afbreken. Eerder deze week verhinderde de Japanse kustwacht dat schepen uit Hongkong en Taiwan konden afmeren. Het ministerie van defensie van Taiwan heeft vanochtend laten weten dat Taiwan niet van plan is zich rechtstreeks militair met het conflict te bemoeien. Volgens Defensie-minister Chiang Chung-ling is het leger wel voorbereid op “noodsituaties”. (AFP, Reuter)