Clinton-Boutros: koeler kon niet

NEW YORK, 25 SEPT. Zelden is een secretaris-generaal van de Verenigde Naties zo'n koele behandeling door een Amerikaanse president ten deel gevallen als gisteren Boutros Boutros-Ghali. Bij een bliksembezoek aan het VN-hoofdkwartier voor de ondertekening van het kernstopverdrag en een rede tot de Algemene Vergadering liet Clinton nog eens merken dat hij de 73-jarige Egyptenaar aan het eind van dit jaar echt wil dumpen.

Het duurde allemaal kort en er viel geen onvertogen woord, sterker nog: de positie van Boutros-Ghali kwam niet eens ter sprake. Maar de staaltjes presidentiële body language en protocollair ongemak aan weerskanten waren allesbehalve raadselachtig: poserend voor de camera's naast elkaar in een suite vlakbij de grote vergaderzaal probeerde Boutros-Ghali te lachen, terwijl Clinton zo veel mogelijk oogcontact vermeed.

Weg was zijn gepolijste campagne-glimlach. Alsof Clinton wilde zeggen: de VS zijn eind van dit jaar bereid hun veto in de Veiligheidsraad te gebruiken tegen een herbenoeming van Boutros-Ghali. De Democratische regering wil een nieuwe leider om de hervormingen van de VN door te voeren, daarbij op de huid gezeten door de Republikeinen.

Clinton en zijn gastheer spraken gisteren welgeteld een kwartier met elkaar. Toen verslaggevers de president later vroegen of de positie van Boutros-Ghali ter sprake was gekomen, zei hij: “Er was niets om over te discussiëren. Onze positie is helder en bepaald.”

Na zijn rede verliet Clinton de zaal voor gesprekken met de Japanse premier en Saoedische en Russische ministers. De president had geweigerd gisteren te lunchen met de secretaris-generaal en collega-leiders. Maandag kwam minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher ook al niet opdagen bij de 'SG-lunch'.

    • Robert van de Roer