Bolkestein werkt eerst zijn agenda af in druk Nicosia

De Tweede Kamer wacht op een verklaring van VVD-leider Bolkestein, maar deze werkt eerst zijn programma af in Nicosia. Achternagezeten door journalisten die vergeefs commentaar vragen. Een reconstructie van een jachtige dinsdag op Cyprus.

LIMASSOL, 25 SEPT.Was hij er werkelijk stoïcijns onder gebleven, dan had hij niet de brandtrap genomen. Zeulend met zijn koffer is VVD-leider Frits Bolkestein om kwart voor negen dinsdagochtend via de wasserette en een doolhof van ondergrondse gangen het Meridien Hotel in de Grieks-Cyprische badplaats Limassol ontvlucht.

Terwijl een cameraman van het NOS-Journaal en een freelance-fotograaf de gangen naar kamer 412 en de liftdeuren in de lobby in de gaten houden, stuift er een grijze Mercedes-diesel, kenteken XFB450, uit de parkeergarage. Met een huurauto en een taxi wordt de achtervolging ingezet - 140 kilometer per uur over bochtige asfaltwegen, richting vliegveld.

De liberale voorman is 'vast en zeker' teruggeroepen door zijn fractie. Oorbaar of onoorbaar, de lobby van Bolkestein voor de medicijnenproducent Merck, Sharp & Dohme (MSD) schreeuwt om een toelichting. Vinden dat je iets verkeerds hebt gedaan is één, eerst rustig je vakantie annex werkbezoek voortzetten, dat is iets heel anders.

Is Bolkestein op de hoogte van de krantencommentaren? Iemand zal hem toch verteld hebben dat hij 'arrogant' overkomt (volgens het Algemeen Dagblad), dat hij de “indruk van een duur betaalde boodschappenjongen” heeft gewekt en dat “het daarom een gotspe is te menen de zaak met een schouderophalen af te kunnen doen” (Trouw).

Maar Bolkestein is niet op weg naar Nederland: in de loop van de dinsdagochtend duikt hij op in Nicosia, als gast van de Grieks-orthodoxe aartsbisschop. Later verschijnt de eerwaarde kerkvader in de deuropening. Alleen! Waar is de voortvluchtige gebleven? Zit hij nog binnen?

Weer is Bolkestein zijn belagers te slim af, want gehaast stapt hij via een andere uitgang in een taxi. De rit door het drukke verkeer eindigt bij het stadhuis, waar ook de grijze Mercedes naartoe gaat. Burgemeester Lellos Dimitriadis van Grieks Nicosia begrijpt er niets van. Vanwaar die heisa? Net als al zijn gasten krijgt Bolkestein een rondleiding door de gedeelde stad. Het valt de burgemeester op dat zijn gast zo stil is: “Hij is niet erg spraakzaam, is het wel?” Inmiddels is het twaalf uur geweest, in Den Haag is de VVD-fractie klaar met vergaderen. De uitkomst: Bolkestein hoeft niet halsoverkop huiswaarts te keren maar is wel “op enkele punten enige uitleg” verschuldigd. Met een geforceerde glimlach stapt de VVD-leider in het licht van de cameralampen. “Bespaart u zich de moeite en het geld”, zegt hij. Pas zaterdag na terugkeer in Nederland zal hij spreken.

De burgemeester brengt hem naar het Hilton, waar zijn vrouw Femke zich bij hen voegt. Op een bord in de hal staat aangekondigd dat 'Fritz' Bolkestein als voorzitter van de Liberale Internationale een tafelrede voor Grieks-Cyprische liberalen zal houden. Hij heeft zes toehoorders.

Juist als de fotografen en radioreporters hun apparatuur hebben opgeborgen, staat Bolkestein ineens aan de 'perstafel'. “Mevrouw, mijne heren”, zegt hij “ik heb begrip voor uw werk en uw aanwezigheid.” Het is een verontschuldiging voor het verstoppertje spelen van die ochtend.

    • Frank Westerman