Aristeion-prijzen van EU voor drie schrijvers

KOPENHAGEN, 25 SEPT. De Aristeion-prijs, de literatuurpijs van de Europese Unie, is toegekend aan de Britse auteur Salman Rushdie voor zijn boek The Moor's last sigh en aan de Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr voor zijn novelle Morbus Kitahara.

De prijzen werden toegekend door een internationale jury, die het afgelopen weekeinde in Kopenhagen bijeenkwam. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden ter waarde van 20.000 ecu (iets meer dan 40.000 gulden), dat door de twee winnaars wordt gedeeld. De Deense dichter Thorkild Bjoernvig krijgt de Aristeion-vertaalprijs (eveneens 20.OOO ecu) voor zijn vertaling van gedichten van Rainer Maria Rilke in de bloemlezing Exposed on the heart's mountains. De prijzen worden 14 november in Kopenhagen, dit jaar 'Europese culturele hoofdstad', uitgereikt aan de drie winnaars, die werden gekozen uit zestig nominaties. (AFP)