Zurel gaat bloemen aan China leveren

AALSMEER, 24 SEPT. Nederlands grootste bloemenexporteur Zurel & Co gaat Nederlandse sierbloemen exporteren naar de Volksrepubliek China. Het bedrijf heeft hiertoe een samenwerkingsverband gesloten met een Chinese partner.

Het bedrijf, dat een woelige periode achter de rug heeft na het vertrek van grootaandeelhouder en directeur R. Zurel, mikt in samenwerking met een Chinese partner op de verkoop van bloemen aan rijke Chinezen en Westerse zakenlui. Dit heeft directeur C. Andersen gisteren meegedeeld.

Andersen ziet de expansie naar China als een van de eerste stappen naar herstel. Hij nam enige maanden geleden de functie van Zurel over, die ruim 35 jaar in het bedrijf werkzaam is geweest. De grootaandeelhouder stapte onder druk van de raad van commissarissen op omdat hij voor onenigheid zorgde binnen de firma. Zijn wispelturigheid zou de toekomst van het concern bedreigen. Er werken bij het in Aalsmeer gevestigde bedrijf ruim 600 mensen. Zurel heeft een omzet van een half miljard gulden.

In de afgelopen maanden heeft Andersen de rust binnen het bedrijf hersteld. “De resultaten gaan omhoog, terwijl een aantal mensen naar Zurel & Co teruggekeerd is. Eigenlijk lopen we voor op schema.” De exporteur kan zich in zijn ogen weer gaan bezighouden met het ontdekken van nieuwe terreinen.

China is het nieuwe expansiegebied. Een delegatie van het Aalsmeerse bedrijf is net terug uit Peking. Zurel wil zich vooral op de twintig belangrijkste steden richten, waar het koopkrachtige publiek te vinden is. Er zijn weliswaar 1,2 miljard Chinezen, maar 95 procent ervan heeft nauwelijks geld. “Als die allemaal een bloemetje zouden kopen dan zijn wij morgen rijk”, droomt Andersen hardop.

De Zurel-doelgroep beperkt zich tot de zeventig miljoen Chinezen in grote steden en zakenlui uit het Westen. Vooral dure hotels worden de nieuwe verkooppunten voor de exporteur. Daar “loopt” tenslotte de meeste koopkracht rond.

Omdat de Chinese markt onderontwikkeld is, komt er in Peking een speciale bloemenschool. Daar leren Chinese medewerkers met hulp van de Nederlanders bloemstukjes maken. Erg gemakkelijk is het allemaal niet. Net als andere Westerse concerns constateert Zurel dat China een totaal andere cultuur kent met een gebrekkige infrastructuur. “Na Peking proberen we de andere steden te veroveren”, aldus de topman. Hoe groot de omzet zal worden, kan Andersen niet zeggen: “Dat is een pure gok.” (ANP)