Zorg en onrust om ziekte van Jeltsin

LONDEN/BRUSSEL, 24 SEPT. De NAVO maakt zich grote zorgen over de kans op een verscherping van het Russische standpunt over de uitbreiding van de NAVO als de ernstig zieke president Jeltsin overlijdt of aftreedt. Jeltsins veiligheidschef Lebed sprak zich gisteren in felle termen uit tegen die uitbreiding. Hij beschuldigde Duitsland van pogingen een Vierde Rijk te stichten en dreigde met tegenmaatregelen.

NAVO: Moskou radicaler

BRUSSEL, 24 SEPT. De NAVO is buitengewoon bezorgd over de gezondheid van de Russische president, Boris Jeltsin. Dat hebben NAVO-diplomaten gezegd.

Officieel blijkt de ongerustheid uit niets: de NAVO, aldus de diplomaten, heeft belangstelling voor een goede relatie met Rusland op de lange termijn en streeft daarnaar ongeacht de vraag wie in Moskou de dienst uitmaakt.

Onofficieel is men echter, zoals een van de diplomaten het uitdrukte, “wanhopig bezorgd” over Jeltsins gezondheid. Een personele verandering in de Russische leiding, door Jeltsins overlijden of door zijn aftreden, zou het verzet in het Kremlin tegen uitbreiding van de NAVO wel eens kunnen versterken, zo wordt gevreesd.

“Jeltsin is er slechter aan toe dan we dachten”, zei gisteren een diplomaat. “We onderhandelen [met Moskou] in een vacuüm. We kunnen niet praten met de man aan de top, en zijn dus aangewezen op mensen die er een heel andere agenda op na kunnen houden.” Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen hebben Westerse leiders hun voorkeur voor Jeltsin niet onder stoelen of banken gestoken. Nu wordt gevreesd dat dat een eventuele opvolger van Jeltsin van de NAVO kan hebben vervreemd.

In Rusland wordt de roep om het aftreden van Jeltsin inmiddels steeds luider, al komt die nog vooral van de communistische oppositie. De leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, beschuldigde het Kremlin van misleiding van de kiezers, door te verzwijgen dat Jeltsin voor de Russische presidentsverkiezingen een derde hartaanval heeft gehad. “Dat komt neer op vervalsing. De verkiezingen waren niet eerlijk”, aldus Zjoeganov. Hij drong aan op het aftreden van Jeltsin.

Dat deed ook de voorzitter van de Doema, een van de twee kamers van het Russische parlement, Gennadi Seleznjov, eveneens een communist.

Pagina 5: 'Jeltsin moet aftreden'

Jeltsins arts heeft gezegd dat de president, als hij zich niet laat opereren, per dag slechts kort zal kunnen werken. Volgens Selezjnov is dat onmogelijk: “De toestand in Rusland is dusdanig dat de president zich geen gemakkelijk werkschema zal kunnen veroorloven.” Jeltsins, zei hij, moet zelf ontslag nemen.

De woordvoerder van Jeltsin , Sergej Jastrzjembski, keerde zich gisteren scherp tegen een artikel in The Financial Times, waarin stond dat Jeltsin een kans van maar vijftig procent maakt om een hartoperatie te overleven en dat hij maar een kwartier per dag kan werken. Volgens Jastrzjembski is dat een “valse voorstelling van zaken”. (Reuter)