Winst van nationalistenl; Hertelling Bosnië: geen verrassingen

SARAJEVO, 24 SEPT. Een hertelling van de op 14 september in Bosnië uitgebrachte stemmen heeft geen wijzigingen opgeleverd in de eerder gemelde voorlopige uitslagen. Ook de nieuwe resultaten zijn nog voorlopig.

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE heeft de stemmen de afgelopen dagen herteld nadat discrepanties waren ontdekt tussen de kiezerslijsten en de aantallen uitgebrachte stemmen.

Volgens de nieuwe uitslagen heeft president Izetbegovic als kandidaat van de moslim-partij SDA het voorzitterschap van het staatspresidium veroverd. Dat presidium bestaat verder uit de Serviër Momcilo Krajisnik en de Kroaat Kresimir Zubak. De Bosnische Kroaten protesteerden gisteren tegen de nieuwe uitslag, omdat Zubak minder stemmen blijkt te hebben behaald dan aanvankelijk was gemeld.

In de strijd om de 28 voor de moslims en Kroaten bestemde zetels van het Bosnische parlement kreeg de SDA 54 procent van de stemmen, de Kroatische partij HDZ 25,3 procent. De oppositiepartijen Gezamenlijke Lijst en Partij van Bosnië en Herzegovina (SBiH) kwamen er met 7,9 en zeven procent niet aan te pas. In de strijd om de veertien zetels voor de Serviërs in dit parlement behaalde de Servische Democratische Partij, die tot voor kort werd geleid door Radovan Karadzic, 54,5 procent van de stemmen. De SDA kreeg in de strijd om deze zetels 17,2 procent van de stemmen. Die stemmen werden vooral uitgebracht door moslim-vluchtelingen die zich hadden laten registreren in hun oorspronkelijke woonplaats in de Servische Republiek.

De SDS behaalde ook een absolute meerderheid in de strijd om de 83 zetels van het parlement van de Servische Republiek: ze kreeg 52,3 procent van de stemmen. De SDA kwam met 16,3 procent op de tweede plaats, gevolgd door de Servische Unie voor Vrede en Vooruitgang SMP met 11,5 procent en de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij met 6,6 procent.

In de strijd om de 140 zetels van het parlement van de Bosnische federatie, de andere territoriale entiteit van Bosnië, kreeg de SDA 54 procent van de stemmen, de Kroatische HDZ 24,5 procent, de Gezamenlijke Lijst 7,9 en de SBiH 7,3 procent.

Biljana Plavsic van de SDS werd met overmacht tot president van de Servische Republiek gekozen: zij kreeg 59 procent van de stemmen. Plavsic volgde onlangs Karadzic op als interim-president, nadat de leider van de Bosnische Serviërs onder zware internationale druk was afgetreden.

De resultaten bevestigen het beeld van de zege van de drie grote nationalistische partijen, de SDA van de moslims, de SDS van de Serviërs en de HDZ van de Kroaten.

De Bosnische Serviërs hebben gisteren de tijdslimiet waarbinnen een groep moslims in de Servische Republiek een in puin geschoten dorp moet verlaten, verlengd tot morgenmiddag. De moslims kwamen onlangs naar het dorp om het weer in bezit te nemen. Ze droegen wapens die volgens de regels niet zijn toegestaan, machinegeweren en handgranaten die inmiddels door de vredesmacht IFOR in beslag zijn genomen. Ook IFOR dringt aan op het vertrek van de moslims. (Reuter, AP, AFP)