Verwend

Het ging over bruinrot en iemand legde uit hoeveel geld deze aardappelziekte hem kostte. Een ander vertelde hoeveel de hele aardappelbranche nu armer werd.

Het ging over het falen van het Nederlands voetbalelftal op het Europees kampioenschap en we kregen te horen hoeveel de spelers erbij inschoten en hoeveel omzet de verkopers van Oranjeprullaria misliepen.

Het ging over de gekke-koeienziekte en er werd uiteengezet hoeveel inkomsten het vleeswezen zou derven door de prijsdaling van rundvlees.

Het ging over het weer en de strandtenthouders maakten duidelijk wat voor bedragen ze kwijtraakten doordat de zomer maar niet op gang wilde komen.

Tegenspoed kost geld, is de telkens weer opduikende overtuiging, en geen interviewer spreekt ooit tegen. Dat is niet eerlijk, zo gaat de redenering verder, tegenspoed hoort niet, en daarom moet er worden ingegrepen. Bruinrot is onrecht. Slecht weer is discriminatie. BSE is gemeen en 5-4 na strafschoppen is de schuld van de tegenstander die niet meewerkte. Wij hebben recht op een wereld zonder ziekte, hagel of tegendoelpunten. De overheid moet compenseren, de verzekering uitkeren, RTL moet collecteren en Onze Lieve Heer moet zich een beetje gedragen.

Het is de jammerklacht van het tot op het bot verwende kind, dat geen tegenslag kan verdragen maar intussen het normale altijd vergelijkt met het ideale, met eeuwig rode cijfers als resultaat. Dan wordt het problematisch als de toename van de groei niet meer groter wordt, zoals deze krant ooit in ernst schreef. Maar de harteloze wereld speelt het spelletje niet mee. Salmonella in kip, nitriet in diepvries, kwik in sinaassappelen, bommen in vliegtuigen, en iedere keer is er weer een bedrijfstak 'benadeeld'. De kwestie is, dat je van de meeste incidenten kunt volhouden dat ze voorkomen hadden kunnen worden, maar dat een wereld waarin al zulke bedreigingen worden afgewend eenvoudig niet bestaat. Shit happens.

Dus elke dag dat je winst maakt, maak je winst. Dat is niet nul, dat is winst. Hoera, wees blij. De dag dat je geen winst maakt doordat het regent, maak je geen winst. Dat is niet min, dat is nul. Dat is geen tegenvaller, maar de afwezigheid van een meevaller. Als je niet het geld incasseert dat je dacht te incasseren, dan hoef je niks te betalen, je hebt gewoon verkeerd gedacht. Had je maar anders moeten denken, dat is jouw probleem.

Een mentaliteitsverandering in deze zin bij het zakenleven, dat zou nog eens een meevaller zijn.

    • Herbert Blankesteijn