Van Os: 'Reiziger gooit met modder'

AMSTERDAM, 24 SEPT. Michael Reiziger en Edgar Davids hadden bij Ajax evenveel kunnen verdienen als de broers De Boer of Overmars. Penningmeester A. van Os van Ajax noemt uitspraken van Reiziger over financiële onderwaardering van de donkere spelers schandalig. “Onzin. Leugens. Ze gooien met modder.”

Reiziger, net als Davids vertrokken naar AC Milan, zei vorige week in Nieuwe Revu: “Zakelijk kregen we het respect niet. Waarom verdiende Marc Overmars veel meer dan Edje? Ze zijn even oud, speelden even lang in Ajax-1. Wat is dan het verschil?” Volgens Reiziger noemde het geen toeval dat vier donkere jongens Ajax deze zomer verlieten. De Nigerianen Finidi en Kanu waren de anderen. Van Os: “Finidi heeft zelfs toegegeven dat hij evenveel kon krijgen als de anderen, maar hij wilde nog meer.”

Volgens Van Os kregen Reiziger en Davids inderdaad minder, maar dat kwam door hun eigen opstelling. Met veel andere Ajacieden, zoals Overmars en de gebroeders De Boer, zijn contracten opengebroken en verlengd, soms tot over de eeuwwisseling heen.

De verbintenis van Davids en Reiziger, afgesloten toen beiden nog aan het begin van hun loopbaan stonden, liep in de zomer van 1996 af, maar het tweetal wilde de uitspraak in de zaak-Bosman afwachten. De uitkomst was dat ze transfervrij waren. “Zij wilden de situatie aankijken. Ze moeten het niet andersom stellen. Ze hadden net als de anderen tot de A-categorie kunnen toetreden. Zelfs met terugwerkende kracht tot 1 juli 1995.”

Van Os vindt het vreemd dat de wrevel nu pas naar buiten komt. “Ik zie het als natrappen. Frank Rijkaard was de best betaalde voetballer van allemaal bij Ajax. Dat weet ook Reiziger. En ik weet toch bijna zeker dat Rijkaard donker is.” (ANP)

    • Erik Oudshoorn