Vakbonden Akzo Ede sturen aan op compromis

EDE, 24 SEPT. De vakbonden sturen in het conflict met Akzo Nobel Ede aan op een compromis over de voorgenomen overplaatsing van een deel van de viscose-activiteiten van Ede naar Polen. In de nacht van maandag op dinsdag hebben de partijen hun overleg geschorst.

Volgende week maandag praten ze verder, aldus een woordvoerder van de CNV Industrie- en Voedingsbond.

Bij Akzo Ede wordt textiele viscose gemaakt, de grondstof voor voeringen in kleding. De directie wil het droge deel van het produktieproces (het arbeidsintensieve, niet-chemische deel) verhuizen naar Polen omdat de loonkosten te hoog zijn en de productie daardoor gezien de felle internationale concurrentie niet is vol te houden. Door de verhuizing zouden in Ede 600 banen verdwijnen met naar schatting tussen de 100 en 300 gedwongen ontslagen.