TARTAAR VAN TONIJN MET MELOEN

De kaart van het meloenenrestaurant in Cevaillon vermeldt zaken als meloen met gerookte zalm, basilicum en olie van druivenpitten; kreeft met meloen; beignets van meloen met dille; sardientjes met meloen en koriander; gevulde mul op een bed van meloen; geroosterd lam met tijm en meloen; millefeuille van zeewolf, prei en meloen; en zelfs biefstuk met meloen.

Ik houd het op een eigen versie van 'tartare de thon frais aux dés de melon'. Voorgerecht voor 4 personen:

350-400 gram zeer verse tonijn

1 sjalotje

30 sprietjes bieslook

1 eierdooier

2 theelepels grove dyonmosterd

3/4 deciliter arachide- of zonnebloemolie

3/4 deciliter olijfolie

zout, snuf cayennepeper

1 charentais of een galiameloen

rose peperbessen (facultatief)

Pel en snipper het sjalotje, knip in een kopje 22 sprietjes bieslook fijn. Klop in een kom met een mixer de eierdooier met de mosterd los. Voeg beide oliesoorten toe, eerst druppelgewijs en vervolgens in een dun straaltje. Breng de aldus verkregen mayonaise met zout en cayennepeper op smaak en roer de sjalotsnippers en de helft van de bieslook erdoor. Snijd of maal de tonijn in stukjes. Snijden is mooier. Breng de vis met de mayonaise op smaak. Snijd de meloen in vieren, lepel de zaadjes eruit en vang vrijkomend sap op. Snijd elk kwart in (6-8) heel dunne schijven, schil ze en leg de schijven als de stralen van een zon op borden. Maak van de tonijn in het midden een tartaar. Dat gaat handig met hulp van koekuitsteker. Strooi de rest van de bieslook en eventueel wat rose peperbessen over de meloen en druppel het meloensap over de schijven. Garneer de tartaar met sprietjes bieslook.

    • Annelène van Eijndhoven