Stekeligheden tussen Israel en Egypte

JERUZALEM/ KAIRO, 24 SEPT. Na scherpe kritiek van Egypte op Israel heeft de Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, vanochtend de Egyptische ambassadeur in de joodse staat op zijn departement ontboden. Levy, aldus de Israelische radio, maakt bezwaar tegen de Egyptische aanvallen op de politiek van premier Benjamin Netanyahu die “het vredesproces kunnen schaden”.

Een Egyptische onderminister van buitenlandse zaken, Fathi el-Shazli, zei gisteren dat de Israelische leiders als “dinosaurussen” spreken over de toestand in het Midden-Oosten en amateur-politici zijn. Shazli doelde daarbij op een vraaggesprek in het Duitse blad Der Spiegel waarin premier Netanyahu nog eens onderstreepte dat er nooit een Palestijnse staat zal zijn. “Dergelijke taal”, aldus Shazli, “produceert walging omdat Israel partij is in wat het vredesproces wordt genoemd en omdat het verplichtingen heeft jegens verscheidene andere partijen”.

Een Israelische regeringsfunctionaris meende dat de uitspraken “die naar verluidt zijn gedaan door de assistent-minister van buitenlandse zaken Egypte niet méér gerespecteerd onder zijn partners zullen maken”. Maar de Egyptische ambassadeur, Mohammed Bassiuni, toonde zich later “zeker dat de media Shazli verkeerd hebben geciteerd”. “Wij leveren slechts kritiek op beleid. Wij vallen geen individuen aan.”

De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moussa, scherpte de woordenoorlog vandaag nog eens aan met de uitspraak dat Israel een “Israelische vrede” wil opleggen. “Iedereen die in zo'n mogelijkheid gelooft is onwetend of gek”, zei hij in een vraaggesprek.

Egypte ondertekende in 1979 als eerste Arabisch land een vredesverdrag met Israel, maar de onderlinge relatie is altijd koud gebleven. Sinds het aantreden van de rechtse regering-Netanyahu is de onderlinge verhouding nog verslechterd. (AFP, Reuter)