Prodi wenst snel toetreden Italië tot EMU

DEN HAAG, 24 SEPT. De Italiaanse premier Romano Prodi zegt geen korting of uitstel te willen van het lidmaatschap van de Economische en Monetaire Unie maar waarschuwde bij zijn bezoek aan Den Haag dat het voor zijn land rampzalig zou zijn als het erbuiten zou blijven.

“Ik krijg geen korting omdat ik daar niet om heb gevraagd,” zei Prodi op een persconferentie voor de deur van het Catshuis, na een gesprek van ruim een uur met minister-president Kok. Italië voldoet op dit moment aan geen van de criteria voor toetreding tot de EMU. Deze houden onder andere in dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands produkt (bbp) en de staatsschuld niet groter dan 60 procent van het bbp.

“Er bestaat geen twijfel aan dat de Italiaanse regering vrijdag een begroting zal presenteren die Italië in Europa brengt,” zei Prodi. “Ik zal niet de premier zijn die Italië buiten de Europese Unie laat. Landen die erbuiten blijven, lijden op een vreselijke manier schade.”

Uit de woorden van de twee regeringsleiders bleek dat Nederland onverkort vasthoudt aan de huidige criteria. “Hoe eerder Italië klaar is om toe te treden, des te beter is het voor ons allemaal,” zei Kok. Volgens Prodi heeft Kok zijn sympathie uitgesproken voor de situatie waarin Italië verkeert.

Prodi wilde iedere indruk wegnemen dat Italië streeft naar afzwakking van de criteria. Hij onderstreepte nog eens dat zijn land wel een van de mede-oprichters van Europa is, met de suggestie dat het daarom niet buitengesloten zou kunnen worden. “Het is in het belang van onze beide landen dat Italië er in zit,” zei Prodi. “Europa is onvolledig zonder Italië.”

Prodi is gisteravond aangekomen en zou vanmiddag weer vertrekken, na een bezoek aan de koningin, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een lunch met minister Wijers van Economische Zaken. De sfeer van het bezoek was bijzonder ontspannen. Kok sprak van een 'happy couple' en complimenteerde Prodi met zijn correcte uitspraak van het woord Maastricht.

“Onze onderlinge relaties zijn zo goed, daar hebben we niet over gesproken,” aldus Prodi lachend. Kok preludeerde op de mogelijkheid dat de Intergouvernementele Conferentie niet kan worden afgesloten onder het komende Nederlandse voorzitterschap. Kok: “Zo mogelijk zullen we de IGC tot een goed einde brengen. Anders moeten we een voortgangsrapport maken.”

    • Marc Leijendekker