President Armenië herkozen

JEREVAN, 24 SEPT. President Levon Ter-Petrosian van Armenië heeft volgens de voorlopige uitslag de zondag gehouden presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg 52 procent van de stemmen; zijn belangrijkste uitdager, ex-premier Vazgen Manoekian, bleef op 40 procent steken. De opkomst was 56 procent, zes procent meer dan het vereiste minimum.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar volgens de Centrale Kiescommissie kan de zege de zittende president niet meer ontgaan. Aanhangers van Ter-Petrosian, die sinds 1991 president is, vierden gisteren al luidruchtig de overwinning.

Manoekian, een natuurkundige die onder Ter-Petrosian premier en minister van defensie is geweest, weigerde gisteren zijn nederlaag te erkennen. Integendeel: hij eiste de zege op, en zei dat als die naar Ter-Petrosian zou gaan, dat het resultaat zou zijn van fraude en intimidatie van kiezers. Volgens Manoekian is op grote schaal gefraudeerd. Zo zouden bij veel stembureau's stembussen zijn omgewisseld. Als Ter-Petrosian weer president wordt, zo zei Manoekian gisteren, heeft het land de komende vijf jaar “een valse president”.

Bij de verkiezingen zijn buitenlandse waarnemers aanwezig geweest. Zij hebben melding gemaakt van talrijke onregelmatigheden. Het ging daarbij vooral om incomplete kiezerslijsten. Bij veel stembureau's was tot een kwart van de kiezers niet ingeschreven. Vaak mochten ze toch stemmen, hetgeen kan betekenen dat zij in diverse stembureau's en dus meer dan eens hun stem kunnen hebben uitgebracht. Ook meldde een waarnemer dat een groep soldaten bij een stembureau opdracht kreeg op Ter-Petrosian te stemmen. Vervolgens vertrok de groep naar een ander stembureau, waar de soldaten nogmaals op Ter-Petrosian moesten stemmen. (Reuter)