Offensief Turks leger tegen Koerden

TUNCELI/ WASHINGTON, 24 SEPT. Ongeveer 20.000 man Turkse troepen zijn gisteren in de bergen van de oostelijke provincie Tunceli in het offensief gegaan tegen een groep van circa 250 strijders van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Volgens een Turkse militaire zegsman zijn de rebellen in een bos in het nauw gedreven en worden ze vanuit de lucht bestookt door vliegtuigen en helikopters. Hij verwachtte dat het dodental snel zal stijgen. Het offensief is ook bedoeld om de aanvoerlijnen voor de PKK af te snijden voor het invallen van de winter. Tunceli is van oudsher een bolwerk van de PKK.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, heeft gisteren in New York nog eens bevestigd dat Ankara vasthoudt aan de instelling van een veiligheidszone in Noord-Irak om infiltratie van PKK-strijders tegen te gaan. “Wij zijn bezorgd over de veiligheid aan onze grenzen. Wij willen de toevloed van vluchtelingen aan onze grenzen stoppen, en de PKK heeft zich vlak aan onze grenzen gevestigd, maar we kunnen Saddam Hussein niet vragen dat te doen omdat wij altijd de resoluties van de Verenigde Naties hebben geëerbiedigd”, aldus Çiller. In een vraaggesprek dat in Washington onrust had gewekt, gaf Çiller zaterdag aan dat Turkije Saddam Hussein had gevraagd zijn gezag over Noord-Irak uit te breiden, wat de instelling van een veiligheidszone overbodig zou maken. Later heeft ze ontkend een dergelijke uitspraak te hebben gedaan. (Reuter, AFP)