Monorail bij Archeon in Alphen afgeblazen

ALPHEN AAN DEN RIJN, 24 SEPT. De aanleg van de omstreden monorail tussen het station van Alphen aan den Rijn en het archeologisch themapark Archeon gaat niet door. Het openbaar vervoerbedrijf ZWN Groep ziet af van de aanleg als gevolg van de onzekere situatie rond het in financiële moeilijkheden verkerende themapark, zo is gisteren bekend gemaakt.

De Alphense gemeenteraad stemde twee jaar geleden in met de aanleg, ondanks heftige protesten van bewoners van de aan het themapark grenzende woonwijk Kerk en Zanen. Zij vreesden visuele vervuiling en geluidsoverlast van de monorail, een onbemand systeem dat het eerste van Nederland had moeten worden. Bewoners van de wijk hebben verheugd gereageerd op het besluit af te zien van de aanleg.

De gemeente ziet onvoldoende perspectief voor de toekomst van Archeon en heeft ervan afgezien vijf miljoen gulden in het park te investeren. Mede hierdoor zijn volgens de ZWN Groep de bezoekersaantallen van Archeon voor de komende jaren onzeker geworden. Een bezoekersstroom van vier- tot vijfhonderdduizend, zoals eerder voorspeld, acht zij niet meer haalbaar. “Daarmee is een basis weggevallen voor de aanleg van de monorail”, aldus de ZWN Groep.

De kosten van de monorail in Alphen zouden 10,5 miljoen gulden bedragen, waarvan het leeuwendeel zou worden opgebracht door de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Ook de ZWN Groep, de gemeente Alphen en bouwer Holland Monorail zouden een financiële bijdrage leveren. ZWN Groep zoekt nu naar een andere plek voor de monorail. Hoeveel geld de voorbereidingen hebben gekost, kan ZWN Groep op dit moment nog niet zeggen. Onderdelen van de stalen constructie die de zwevende cabines moet dragen zijn al wel gebouwd.

ZWN Groep heeft wel een op afstand bestuurde openbaar vervoerverbinding in voorbereiding tussen het metrostation Capelle aan den IJssel en de kantorenlocatie Rivium. Het gaat om een onbemand systeem van voertuigen, vergelijkbaar met een onbemand systeem van containervervoer. De voertuigen worden op dit moment gebouwd. ZWN Groep hoopt begin volgend jaar de eeste reizigers te kunnen vervoeren.