Megawati moet kantoor sluiten

JAKARTA, 24 SEPT. De Indonesische autoriteiten zijn niet van plan oppositieleidster Megawati Soekarnoputri Kiemas enige politieke speelruimte te geven. Nadat ze eerder deze maand werd uitgesloten van deelneming aan de algemene verkiezingen van volgend jaar, heeft ze nu te verstaan gekregen dat ze het alternatieve hoofdkantoor van haar partij in een buitenwijk van Jakarta voor donderdagavond aanstaande moet hebben ontruimd.

Megawati, dochter van de vroegere Indonesische president Soekarno, werd in juli op een bijzonder congres door een coalitie van regeringsgezinde partijdissidenten aan de kant gezet als voorzitter van de Indonesische Democratische Partij (PDI). De partijcoup kreeg de steun van de legertop en het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo wordt aangenomen. Op 27 juli braken vervolgens ernstige rellen uit nadat aanhangers van Megawati het hoofdkantoor van de PDI in het centrum van Jakarta hadden bezet. De politie maakte met geweld een einde aan die bezetting. Daarbij vielen ten minste vijf doden en 150 gewonden. Er worden nog altijd tientallen mensen vermist.

In verband met deze gebeurtenissen zal de Indonesische vakbondsleider Mochtar Pakpahan voor de rechter moeten verschijnen, zo heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Jakarta vanochtend meegedeeld. Volgens hem is er voldoende bewijsmateriaal vergaard om de leider van de niet door de regering erkende vakbond SBSI (Vakverbond Welzijn van Indonesische Arbeiders) in staat van beschuldiging te brengen. Mochtar Pakpahan werd twee jaar geleden al eens opgepakt op beschuldiging van betrokkenheid bij arbeidersprotesten in Medan. Ook de leider van de verboden linkse Democratische Volkspartij PRD, Budiman Sudjatmiko, zal terecht moeten staan in verband met de rellen van afgelopen zomer, zo werd vanochtend bekend gemaakt. BPakpahan, die diverse keren Nederland heeft bezocht, en Sudjatmiko werden eind juli al opgepakt. Zij worden ervan beschuldigd tot de onrust te hebben aangezet. Daarmee zouden zij de staat hebben willen ondermijnen. Daarvoor kan in Indonesië de doodstraf worden uitgesproken.

Ook oppositieleidster Megawati is verschillende keren verhoord in verband met de rellen. Megawati, die haar ontslag als voorzitter van de PDI bij de rechter gaat aanvechten, kreeg vanochtend van de gouverneur van Oost-Jakarta, generaal Sudarsono, per brief de mededeling dat haar, door aanhangers eerder deze maand ingerichte nieuwe hoofdkwartier “onmiddellijk zijn activiteiten moet staken”. Megawati en haar aanhangers krijgen daarvoor 72 uur de tijd. Het kantoor zetelt in een villa in het oosten van de hoofdstad.(AFP, Reuter)