Looneis Bouwbond FNV onder drie procent

De looneis die de Bouw- en Houtbond FNV bij de komende cao-onderhandelingen gaat stellen, blijft waarschijnlijk binnen de grenzen die de overkoepelende vakcentrale FNV heeft gesteld. De FNV gaat uit van 3 procent loonsverhoging; als er geld over is, moet dat worden besteed aan banenplannen.

De bouwbond stelt in de dinsdag gepresenteerde discussienota Arbeidsvoorwaardenbeleid 1997 dat de loonsverhoging in de bouw “minstens de prijsstijging” moet compenseren. Daarnaast zal er “in de meeste cao's” ruimte zijn voor extra loonsverhoging. De totale salarisstijging zal echter niet de 3 procent overschrijden, aldus de voorlopige nota.

Eerder gaven leden van de bouwbond aan, in regionale vergaderingen, dat ze de tijd rijp achten voor een flinke loonsverhoging van 5 procent per jaar. In de discussienota wordt deze vraag, die extreem hoog is naar Nederlandse maatstaven, dus niet gehonoreerd.

In een eveneens dinsdag gepresenteerde enquête onder leden van de bouwbond blijkt dat de meerderheid een loonsverhoging belangrijk vindt. Slechts 22 procent neemt genoegen met een loonsverhoging die lager is dan de prijscompensatie, zelfs als daar plannen voor meer werkgelegenheid tegenover staan.