Limburg heeft er weer een feestdag bij

SITTARD, 24 SEPT. Klepperende ratels, rood-gele ballonnen, meelevend publiek. Normale verschijnselen rond een wedstrijd als de handballers van Sittardia hun thuisduels spelen in de eigen Stadssporthal.

Zelfs wanneer de club zoals gisteren op maandagavond moet uitkomen. Ook dan kolkt de hal en klinkt tromgeroffel wanneer het Sittardia goed gaat. Handbal op maandag, Limburg heeft er weer een feestdag bij.

Er stond nog een flinke rij voor de kassa toen Sittardia en buurman Blauw Wit (uit Neerbeek) om half acht aan hun eerste competitieduel begonnen. Ze waren de laatste van een kleine duizend toeschouwers die de wedstrijd bezochten. Een mooi aantal, zeker niet minder dan op een zaterdagavond.

Eigenlijk was er niets dat verried dat Sittardia-Blauw Wit op maandag werd gespeeld. Zelfs de plaatselijke schooljeugd was prominent aanwezig. Uitgedost in rood-gele doeken, met rood-gele schmink op hun gezichten en misschien ook al wel een beetje met een rood-geel hart. Hun stemmetjes zongen van blijdschap. Omdat ze later naar bed mochten, maar vooral omdat ze daar mochten zijn waar ze waren. Bij een volksfeest. Want dat is handbal in Limburg, de provincie waar vijf van de tien eredivisieclubs vandaan komen. Sittardia was de sterkste in de eerste derby van het seizoen. Onder leiding van de trefzekere Harold Nusser won de thuisclub met 23-19.

De reden van de vreemde wedstrijddag was de televisiecamera die in het verlengde van de middenlijn stond opgesteld. Een gevolg van het contract dat de NOS via de sportkoepel NOC*NSF met het Nederlands Handbal Verbond afsloot. De omroep zendt dit seizoen iedere maandag minimaal tien minuten handbal uit, met als hoofdmoot een samenvatting van een op die dag gespeelde competitiewedstrijd. De overeenkomst heeft een looptijd van één jaar, de NOS betaalde daarvoor 100.000 gulden.

Het NHV biedt de NOS daarvoor één wedstrijd aan die op maandag gespeeld wordt. Als de omroep in die wedstrijd wat ziet, stuurt hij daar zijn camera's naar toe. Anders wordt in samenspraak een andere wedstrijd uitgekozen. De clubs hebben besloten dat het duel op maandag wordt gespeeld. “De NOS wil vaste avonden voor bepaalde sporten. Maandag is voor ons de meest gunstige televisie-avond. Op dinsdag, woensdag en donderdag heb je vaak concurrentie van Europa-cupvoetbal”, legt Sittardia-manager F. Michielsen uit. “De meeste clubs waren het daar mee eens. Je ziet dat de publieke belangstelling op maandag niet minder is. We hebben zelfs veel jeugd uitgenodigd. Dat kan, omdat wij op de vroegst mogelijke aanvangstijd beginnen. Sommige clubs spelen hun wedstrijden pas om negen uur. Dat is voor velen te laat.”

Voor spelers en supporters van de bezoekende vereniging kan het spelen op maandag toch problemen opleveren. Niet wanneer, zoals gisteren, twee clubs uit Zuid-Limburg tegen elkaar spelen. Wel als er bijvoorbeeld een uitwedstrijd tegen E&O uit Emmen op het programma staat. De club moet zijn spelers dan enkele uren vrijkopen bij de werkgevers en fanatieke supporters moeten zelf maar een oplossing zien te vinden. Maar zelfs die laatste groep kan er bij Sittardia niet mee zitten. Echte fans geven geen krimp. Die gaan altijd, waar en wanneer dan ook. Clubliefde werkt niet volgens een agenda.

Het afgesloten contract bevat een optie voor de volgende twee seizoenen. “Na deze competitie moeten we eerst evalueren”, zegt voorzitter P. Neven van de NHV afdeling Limburg. “Zo zijn er hallen waar het moeilijk is om televisieopnames te maken. De faciliteiten bij Swift in Roermond zijn heel slecht. Maar de gemeenteraad heeft daar gelukkig besloten tot de bouw van een nieuwe hal.”

Overigens vermeldt het NOS-contract niks over Europa-Cupwedstrijden. Clubs hebben die nog in eigen hand. Sittardia voerde al een oriënterend gesprek met Sport7 over de exploitatie van de wedstrijd tegen het Italiaanse Pallamana Teramo. Het zal de club meer opleveren dan het NOS-contract. Clubs zien niet direct iets terug van de 100.000 gulden die het NHV ontvangt. De bond investeert het bedrag in de sport, maar verdeelt niets onder de ploegen, zoals bij voetbal wel gebeurt.

Moeilijk doen ze daar bij Sittardia niet over. De leden van de pas opgerichte supportersclub zijn allang blij dat hun club op televisie komt. Dat ze hun feestavond daarvoor wel eens twee dagen moeten uitstellen, is bijzaak. Er is tenslotte maar één ding belangrijk, zegt een van de Sittardia-fans: “Wij passen ons wel aan, wanneer ze ook spelen. Als ze maar spelen.”

    • Orkun Akinci