Klacht bij EU tegen tarieven Schiphol

BRUSSEL, 24 SEPT. De Europese Commissie onderzoekt een klacht die chartermaatschappijen hebben ingediend tegen het tarievenbeleid van de luchthaven Schiphol. De Europese maatschappijen hebben grote bezwaren tegen het feit dat passagiers die op Schiphol overstappen bepaalde heffingen niet hoeven te betalen. Vakantiegangers die vanaf Schiphol vertrekken betalen die heffingen wel.

De luchtvaartmaatschappijen beschuldigen de luchthaven van discriminatie. Achtergrond is dat Schiphol door de kosten voor transferpassagiers laag te houden aantrekkelijk wil blijven voor deze categorie reizigers. Schiphol overtreedt hiermee de Europese mededingingsregels, zo vinden de luchtvaartmaatschappijen.

Vertrekkende passagiers betalen een veiligheidstoeslag van 8 gulden en een passagiersheffing van 21,60 gulden. Daar bovenop komt in de toekomst een geluidsisolatieheffing van waarschijnlijk 4 gulden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een wetsvoorstel klaar liggen. De heffing is bedoeld om de tweede fase van de geluidsisolatie van woningen rond Schiphol te betalen.

Passagiers die op doorreis zijn betalen geen veiligheidstoeslag. Ook de geluidsisolatieheffing wordt hen niet in rekening gebracht.

Een woordvoerder van Schiphol tekent hierbij aan dat niet de luchthaven de heffingen vaststelt, maar de overheid. Alleen de passagiersheffing komt in de kas van de luchthaven.

Onlangs heeft Schiphol besloten de passagiersheffing voor transferpassagiers jaarlijks geleidelijk aan te verhogen naar het niveau van vertrekkende reizigers.