Justitie negeerde waarschuwing van moeder Dutroux

BRUSSEL, 24 SEPT. De moeder van kinderontvoerder Marc Dutroux heeft vorig jaar een brief geschreven aan justitie waarin ze meldde dat haar zoon onder verdachte omstandigheden meisjes tussen de zestien en achttien ontving in een van zijn huizen. De brief kwam terecht bij justitie in Namen en werd niet doorgegeven aan het parket van Luik dat was belast met het onderzoek naar de verdwenen meisjes Julie en Mélissa.

Jeanine Lauwens, die in 1989 brak met haar zoon toen deze werd opgepakt in verband met verkrachting van minderjarigen, schreef de brief naar aanleiding van klachten van de buren van het bewuste huis in Jemeppe-sur-Sambre. In dit huis had de grootmoeder van Dutroux gewoond en het was tegen de zin van zijn moeder in handen van haar zoon gekomen. De buren kloegen over rumoerige nachtelijke handel in autobanden. Ook merkten ze op dat meisjes verbleven in het huis waarvan de ramen met zwart plastic waren afgedekt. In een juridisch conflict over de woning stuurde Lauwens de brief met klachten naar justitie. Omdat Jemeppe-sur-Sambre valt onder Namen, kwam de brief bij de Naamse autoriteiten terecht.

De spanning in de Belgische regering over de werking van politie en justitie lijkt wat geluwd. De leider van de Socialistische Partij (SP), Louis Tobback, dreigde dit weekeinde nog om een “regeringszaak” te maken van de meningsverschillen. Gisteren matigde hij zijn toon en verklaarde hij niet uit te zijn op een regeringscrisis. De meningsverschillen tussen SP en de Christelijke Volkspartij (CVP) blijven echter bestaan. De SP vindt dat minister van justitie Stefaan de Clerck (CVP) de rijkswacht te veel tot zondebok heeft gemaakt en is voorstander van een centraal geleid parket. De CVP ziet meer in de bestaande structuur van 27 autonome arrondissementen.

De procureur van Charleroi reageerde gistermiddag op de beschuldigingen dat zijn parket gegevens over Dutroux heeft verwaarloosd. Hij gaf toe dat hij justitie in Luik niet inlichtte over de beschuldigende informatie van de rijkswacht over Dutroux, maar verdedigt zich met het argument dat die gegevens op dat moment ook niet belangrijk leken en dat de rijkswacht de beschuldigingen niet kon hardmaken. “We leefden in een andere tijd dan nu”, aldus procureur Thierry Marchandise. “Nu weten we wie Dutroux is.” De politie-oorlog woedt intussen voort. De gerechtelijke politie beschuldigde gisteren de rijkswacht ervan een 'staat binnen de staat' na te streven. Een parallel onderzoek naar Dutroux en het achterhouden van informatie duidt daar op, aldus de gerechtelijke politie.

De moord op een 7-jarig meisje in het Beierse Epfach, in de buurt van München, heeft in Duitsland het debat aangezwengeld over vroegtijdige vrijlating van mensen die een zedenmisdrijf hebben gepleegd. Het meisje werd zondag in een riviertje gevonden, nadat het vrijdag niet van school was thuisgekomen. Ze werd gewurgd en is seksueel misbruikt. Een 27-jarige man die in verband met de zaak is aangehouden heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De man was al eerder gearresteerd voor seksueel misbruik van kinderen, maar kwam vorig jaar vervroegd vrij wegens goed gedrag.